Jag ser en trend…

…som förvisso har pågått under ett par år noterar jag. Nog för att jag varit medveten om att denna företeelse förekommit men nu ser jag en tydlighet jag inte sett förut. Det slog mig när jag berättade om Duvel Tripel Hop häromdagen…

20140126-204938.jpg
Många belgiska bryggerier har har alltid haft en tendens att alternera och göra små förändringar i sina recept, speciellt på säsongsöl som återkommer år efter år, men även på sina ordinarie produkter. Detta är inget unikt och de flesta bryggare justerar sina öl från tid till annan. Dock har det ofta skett i ‘hemlighet’ eller utan konsumenternas vetskap. Det som jag ser som en trend nu är att bryggerierna på ett mer medvetet sätt lanserar ‘årsbatcher’ på redan befinliga produkter. Det kan till exempel vara en ny humlesammansättning i ölen eller att den legat på ett annorlunda ekfat.

20140126-205023.jpg
En väldigt positiv sak med det hela är att fler öl får bryggåret tryckt på etiketten vilket är tacksamt om den ska ner i källaren. Det är en mer tillförlitlig källa än när man räknar bakåt på ‘bäst-före-datumet’. Vidare gillar jag att belgarna hänger på i den nya globala ölrevolutionen med lansering av småsläpp, hypeskapande och story-telling. Det bidrar till nyfikenhet och ‘snackisar’ om belgisk öl vilket kan behövas när det händer så mycket överallt.

20140126-205053.jpg
För en ‘öltickare’ som mig är det emellertid med blandad förtjusning jag möter denna ‘nyhet’. Visst är det kul att få fler öl att testa men det medför också att jag inte kan lämna en urdrucken öl till handlingarna utan jag måste hela tiden vara på tårna eftersom produkten kan vara en ny variant på en redan listad sådan. Nu ska jag inte gnälla för de positiva egenskaperna med denna trend uppväger på långt när de negativa.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s