Miljötänk

Att det existerar ekologiska öl på Systembolaget och krogen är numer regel än undantag. Bra så. Går man ett steg längre och tittar på hanteringen och de olika förpackningarna så händer det saker hela tiden. För några år sedan lanserades engångsfaten och jag märker att fler och fler bryggerier börjar använda sådana. En sund och klok inställning med tanke på all öl som skeppas över vårt klot.

20140123-160602.jpg
Engångsfat, t.ex. KeyKeg, fungerar ungefär som bag-in-boxvin. Engångsfaten är producerade av material som är lätta att återvinna, såsom plast och kartong. Förutom miljösynpunkten har dessa fat en fördel gentemot de vanliga ståltankarna och det är att ölen kommer inte i kontakt med kolsyran/gasen eftersom ölen ligger i en ‘ballong’ inuti en ballong av hårdplast. Resultatet blir att ölen får en längre livslängd. En annan aspekt som man kan ha i åtanke är att så småningom kan man använda tryckluft istället för dyr klosyra eller dyra gaser för att få ut ölen ur pumparna.

20140123-161618.jpg
Nu är andra generationens engångsfat på väg och faktum är att jag kopplade mitt första torsdags (Struises ‘Weltfreude’). Det belgiska företaget Dolium har tagit steget att släppa ett Eko-fat som är lättare, tåligare och bättre att använda än tidigare varianter. Efter några dagars användning är jag beredd att hålla med.

20140123-161150.jpg
Struises bryggmästare Urbain Coutteau säger så här om de nya engångsfaten:
”Imagine for a second you get to test a new Eco-keg. One of the tests you would do besides stability, pressure, sanitation, flexibility, reliability, would be shelf life. Well, we can assure you that the latest Dolium Eco-keg, has now passed all Struise stress tests. For the last test, we used a now four month old lager, that has been dispensed from ambient garage temperature, and since more than a month. Aroma, flavours, appearance are still gorgeous.”

20140125-171550.jpg
Sedan några veckor har vi en svensk representant på ovanstående bryggeri. Under några månader kommer Tomas Danko att jobba som bryggassistent här och hans åsikt rörande Doliumfat är som följer:
”Well, I tried this lager on the mentioned control keg almost three weeks ago, as well as the other day. It keeps remarkably well. No degradation in hops, carbonation or cleanliness. No signs of post-fermentation diacetyl, trichloroanisol or mercaptan etc. It is as clean as it started out to be.”
Det finns anledning att följa denna intressanta utvecklingen av miljötänk inom bryggeribranschen…

Tack frö uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

1 tanke på “Miljötänk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s