Stockholm Beer 2013, del 2

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, vi svenskar är sjukt bortskämda med god och exklusiv öl! Stockholm Beer är ett utmärkt exempel på det. Trots mitt belgoinsnöade hjärta förstår jag att alla smakpreferenser får sitt lystmäte mer än uppfyllt.
I detta hav av öl vill jag peka på tre belgare man inte bör missa men med det sagt menar jag inte att det nödvändigtvis är top of the pops.

20131003-225117.jpg
Först ut är en öl som sannerligen passar på en öl- och whiskyfestival eftersom den har mycket av båda! Embrasse Peated Oak Aged ekfatslagrad och mäktig. Den vanliga Embrassen (utan ek) klassar bryggaren Ronald Mengerink någonstans emellan en trappist och en stout. Lägger man det sedan på ek och i synnerhet Ardbeg, då tar den ytterligare steg upp i smakhimlen. Kåda, enbär och rökiga toner kan anas bland mycket annat men trots det är den otroligt balanserad om än whiskyn dominerar. Creme de la whisky cream! Ölen vann ‘folkets val’ på Zythosfestivalen 2011!

20131003-212428.jpg
Näst på tur är den körsbärigaste bland körsbärsölen. I 3 Fonteinen Intense Red är hela 40% av innehållet belamrat med dessa små bär. När Armand på 3 Fonteinen bestämmer sig för något då är det inga fingrar emellan och inget knussel. Det är frukt, frukt och frukt. Körsbär i alla dess former. Eftersom utbudet av bra lambicer på mässan är något begränsat tycker jag absolut man ska testa denna och gärna någon mer från detta gedigna bryggeri.

20131003-213704.jpg
Att Struise dyker upp år efter år med en portfölj som får det att fuktas på hela ölvärldens läppar börjar många se som självklart. Det ska vi betrakta som en ynnest. Att de hela tiden även kommer med nya, galna och fabulösa produkter gör inte saken sämre. En relativt ny nyhet (2012) som återfinns bland deras öl i år är en av de bästa oud bruins jag druckit. Ypres (Double Barrel Aged) har legat två år på Bourgognefat och ett på Bourbonfat. Den är härligt balanserad mellan syra och maltkropp. Gott verk!
Det finns mängder av bubblare men här kommer två:

20131003-215513.jpg
Denna nyhet (för oss vanliga dödliga) dök upp på Systembolaget häromdagen men förtjänar ändå sin plats här. Chimay Dorée är inte ännu någon dussinöl och trots sin lätthet är den värd en plats här.

20131003-223029.jpg
Bubblare två kommer snart i årets tappning men än så länge får man nöja sig med de fåtal flaskor som finns kvar av förra årets skörd. Testa gärna för snart är de slut…
Vi ses på mässan, fredag och lördag!

Tack för uppmärksamheten /
Jens Skrubbe

Embrasse Peated Oak Aged
3 Fonteinen Intense Red
Ypres Double Barrel Aged FOB 2009
Chimay Dorée
Poperings Hommelbier Nieuwe Oogst 2012

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s