Belgosläpp den 1:a oktober

Trött som ett ruttet äpple men glad som en sprakande höstdag. Så kan man summera dagens Skrubbe. Efter närmare 150 timmars jobb på Öland så hoppas jag att ni ursäktar radiotystnaden…

20130930-220814.jpg
Nu ska jag försöka ta mig tillbaka till en någorlunda normal tillvaro med allt vad det innebär. Dock väntar ett par kvällar på SBWF till helgen. Innan dess ska det släppas öl på Systembolaget igen, närmare bestämt imorgon tisdag klockan 10:00. På belgofronten ser det roligt men inte så dyrt ut.

20130930-221426.jpg
Först ut är Chimay Dorée* som jag fick äran att dricka på klostret för några veckor sedan när c/o Hops skickade mig dit för att skriva ett reportage som nu finns att läsa i senaste numret. Detta är munkarnas och de anställdas egen öl. Tills för ett tag sedan var den klurig att få tag på även om det ibland slunkit ut lådor eftersom alla anställda på bryggeriet har fått två lådor i månaden som en lönebonus. Nu har munkarna beslutat att låta vanliga dödliga få ta del av den också. Receptet är en aning modifierat till lanseringen och ölen innehåller numer både pomerans och koriander vilket får den att likna en belgisk veteöl på många plan. En törstsläckare av rang…

20130930-222146.jpg
Vidare kommer ett kärt återseende landa på hyllorna. Glazen Torens härliga Saison. Ölen är döpt efter byn d’Erpe Mere där bryggeriet ligger och är något så ovanligt som en flamländsk variant av denna vallonska bondöl. På tal om öl byggd i vallonsk bondölstradition så dyker även mitt skötebarn Södvik Säsong upp i Eskilstuna och den går alldeles utmärkt att beställa till sitt närmaste Systembolag. Vi siktar på att slå Westvleterens rekord…

20130930-223424.jpg
Sedan dyker det upp en gammal trotjänare av typen oud bruin. Liefmans Goudenband som sedan 2008 ägs och distribueras av Duvel/Moortgat är en klassiker i genren. Även om Duvel har fått ordning på både bryggeriet och ölen känns den en aning tillrättavisad och mindre karaktärsfull men å andra sidan är det en jämnare produkt nu för tiden. Man kan sägs vad man vill men det är en riktig köttgryteöl så här till hösten.

20130930-225948.jpg
Slutligen ska det tilläggas att det kommer två blandlandsbelgare också. Dels en ny variant av Mikkellers K:rlek (höst/vinter 2013) och dels en ny öl från Henok som heter Omnipollo Erzulie. Det börjar bli många Omnipollos nu…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Dorée betyder guld. Innan den blev kommersiell så ville man man inte offra de dyrare, tryckta kapsylerna utan man använde en billigare otryckt variant som råkade vara guldfärgad…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s