Belgonyheter på Systemet, del två!

Hoppla, november hade mer att erbjuda vad det gäller belgolanseringar.
Fenomenalt! Hmm, det kan bli dyrt det här…

Nåväl, det är ytterligare två öl som släpps torsdagen den 1/11.

20121030-235227.jpg
Först ut är den magiska Rodenbach Vintage 2010. Ord bruin när den är som bäst. Denna historien började som en häftig specialare de kallade för Vin de Cereale. Oblandad, syrlig brunöl tagen från ett enda litet (3000l) fat som legat där i tre år. Ölen som uppnått hela 10% släpps 2007, endast 12000 flaskor på 37,5cl. Succén och haussen blev enorm att man ganska snart beslutade sig för att göra om stuntet. Nu var man dock aningen mer generös på flera sätt. Dels tog man en större tunna, vilket resulterade i mer öl, och dels buteljerade man ölen på 75cl. Denna gång döpte man ölen till Rodenbach Vintage och det vi ser på torsdag är den fjärde upplagan. Under hundringen för denna raritet känns väldigt överkomligt!

20121030-235258.jpg
Den sista belgaren som släpps nu är aningens obelgisk i både namn, utförande, smak och producent! Minst sagt…
K:rlek Høst/Vinter 2012 är en pale ale bryggd i amerikansk stil på Proef i Belgien av Mikkeller för en svensk producent. En multikulturöl!
Det är den andra i K:leksserien och åter igen med Sara Nilssons lågmälda men superfina etikett.
Ölen innehåller fem olika maltsorter och sedan är den enkelhumlad med Citra. Som sagt är den obelgisk så det förslår men jag tycker de har lyckats med en öltyp jag generellt har väldigt svårt för och varför inte spara ett par öl att inmundiga tillsammans med julgodiset.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

3 tankar på “Belgonyheter på Systemet, del två!

 1. Vin de Cereale smakar ju helt Rodenbach Vintage i smak dock. Bra grej med Vin de Cereale är att Delirium Café har massvis av dem för det modesta priset 8€. Om jag eller någon jag känner är i Bryssel så är det bara att be dem beställa några oöppnade flaskor och ta med hem. Har nog blivit i af 10 st hittills. Du har nog en egen Vin de Cereale-källere iofs. =)

  • Ja, Petter, jag har några flaskor i källan. Bra idé med Delirium. Värt att testa nästa gång för det skulle inte skadande ytterligare några flaskor…
   Dock tycker jag att den skiljer sig ganska avsevärt mot Vintageserien. Inte bara det skiljer tre procent, vilket i sig är anmärkningsvärt, men också att Cerealen är ofärgad. Jag har förvisso inte ab-testat dem men min hjärna vill beskriva syra i de båda ölen på olika sätt. Inte för att låta märkvärdig men i min bok är Ceralen några strå vassare men det är blåsigt på toppen!
   Tack för ditt inlägg!

   • Blev lite fel i första meningen. Skulle varit: ”Vin de Cereale smakar ju helt olikt Rodenbach Vintage i smak dock.” Väldigt god öl hur som helst..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s