St Hélène

I södra klacken på Belgien ligger det ett gäng bryggerier. Bland annat Orval, La Rulles, Bouillion och snart Jean Marie Rocks nya bryggeri som är på gång i Noirefontaine.

20131004-095426.jpg
Sedan 1999 ligger även Eddy Purtois lilla bryggeri St Hélène här. Området går under namnet Pays de Gaume och synonymt för dessa bryggerier är att de får använda Orvals jäststam. För att vara Belgien är det kuperat här eftersom Ardennerna tronar i nejden och otroligt vackert.

20131004-161813.jpg
För ett par år sedan (2011) renodlades det aningen spretiga utbudet till sju olika öl men det där förekommer vissa småbatcher av unika produkter. En av anledningarna var att det kom in en ny delägare och en ny buteljeringsmaskin. Så enkelt kan det vara ibland! Eddy brygger ungefär 1000 hl per år och buteljerar nästan uteslutande på fat och flaska om 75 cl. Jag har stött på två öl under årens lopp som varit på 37,5 cl men det är snarare undantag än regel…

20131004-162254.jpg
Ovanliggande öl är Eddys vintervärmare och den kan några av er få njuta när det vankas jul. Det känns riktigt kul. Om ni tycker att ni känner igen ölen men inte etiketterna beror det på att de fick helt ny design för tre år sedan. Innan använde St Hélène samma illustratör som exempelvis La Rulles (PaliX) till sina etiketter men sedan nystarten 2011 är det en annan grafisk designer (Steven). Något mer stilrent och mycket mindre ekivokt. Bra tänkt!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s