Stockholm Beer 2013, del 3

Sista dagen av festivalen har dragit igång och som brukligt antar jag att 20000 pers ska in och konsumera några av världens bästa öl. Startfältet i år är imponerande på många plan och ibland bör även en belgofil som jag krypa till korset..

20131006-155058.jpg
Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Brekeriet brygger öl som belgarna glömt att den fanns och hur den var. Jag ska göra mitt bästa för att göra Djurslöv till en belgisk exklav. Igår blev jag erbjuden Brekeriets Vielle* Saison och jag lovar att de vallonska gubbarna och tanterna som är födda på tidigt 1900-tal skulle börja gråta om de fick denna brygd till livs. Autenciteten i denna öl är väldigt nära urtypen av en Saison…

20131006-160106.jpg
Det vore trevligt att låta en av de mest kunniga i genren, Yvan de Baets, att prova denna superöl! Yvan som driver bryggeriet Brasserie de la Senne har själv bryggt en old-school-saison som heter Saison de la Senne.

20131006-160742.jpg
Det som skiljer en vanlig kommersiell saison möte dessa båda produkter är framförallt att de har en lägre alkoholhalt och har fler typer av jäststammar i sig, framför allt typer av vildjäststammar som den ordinära bryggaren räds! Om ni har möjlighet tycker jag att ni ska ta er till ölhall 1 och Brekeriets monter för att få en Vielle Saison till livs. Det är historia, genuinitet och tradition i ett glas!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*vielle är franska för gammal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s