Baarle-Hertog och Dochter van de Korenaar

Baarle-Hertog är sannerligen en udda belgisk stad. Den ligger i Nederländerna och sitter ihop med den nederländska Baarle-Nassau. Delar av de bägge städerna ligger även i varandra. Låter det komplicerat? Det är det. Ingen, förutom lantmäterierna i de båda länderna, har koll på hur det egentligen ligger till.

20130816-100141.jpg
Detta sammelsurium till stad har anor från 1100-talet men det strulade inte till sig ordentligt förrän 1830 när Belgien bildades och exklaven* Baarle-Hertog var ett faktum. Som ni förstår går gränserna genom bostadshus, krogar och andra affärsrörelser. Praktiskt när länderna har olika regler och lagar!

20130816-104908.jpg
Baarle är utrustat med ett fantastiskt lite bryggeri vid namn Dochter van de Korenaar. Tack och lov ligger det på ‘rätt’ sida av staden för bryggaren Ronald Mengerink gör förträfflig öl och han har även prisats för dem. Bryggeriets namn härrör från ett citat av Karl V som lyder:
”Ik kan beter tegen het sap van de dochter van de korenaar, dan tegen het bloed van
de druiventros.” som fritt översatt betyder ”Jag dricker hellre saften från axets dotter än blodet från vindruvor.”

20130816-105555.jpg
Bryggeriet har bara varit igång sedan 2006 men trots sin korta existens ligger det i bräschen för den belgiska ölvågen. Ronald är innovativ och modig. Många brygder får chans att mogna på fat och det experimenteras med olika typer av malt, ingredienser och jäst.

20130816-140655.jpg
Vissa av er kommer att möta ovanstående produkt om lite drygt en månad och om allt blir som ryktet säger kan det dyka upp fler produkter i Sverige inom den närmaste framtiden. Håll utkik!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*

20130816-141106.jpg
C tillhör landet B och är därför en enklav i A och en exklav till B.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s