Fredagsnyhet 2

Idag är Skrubbe värsta murveln och till skillnad från andra gånger, när jag lånar smarta saker från alla dessa duktiga svenska bloggare, så är jag först ut! Lite på känn, intuitiv och med 99%-iga källor ger jag er förstasidesstoff.

20130222-211036.jpg
Nu är det dags för den gudabenådade Jean Marie Rock att äntligen kreera något eget. Det har varit några turbulenta år på det anrika trappistbryggeriet. Rock, som enligt svensk standard, blir pensionär i oktober, tänker lämna Orval efter 28 år som bryggeriets frontfigur och skyltfönster.
Sedan barnsben har Rock haft drömmen om att styra ett eget bryggeri. Han vill även lämna efter sig något som hans barn och barnbarn kan gynnas och glädjas av. Rock vill också bidra till att sätta denna delen av Vallonien på kartan. Bryggeriet kommer ligga längs motorvägen N89 vid Noirefontaine (Bouillon) där det passerar 6000 bilar i timmen i ett område som är vackert och pittoreskt som ett vykort.

20130222-221131.jpg
Tillsammans med en kollega, som Rock känt sedan han var 15 år, är tanken att bryggeriet slår upp portarna under hösten 2014. Hade det inte varit för byråkrati, administration och lagligt krångel hade bryggeriet varit igång ett år tidigare. Vad kommer Rock brygga för öl? Orvalkloner? Nä, icke så nicke…

20130222-221322.jpg
…ölen som Rock tänkt brygga på nya bryggeriet är en öltyp som Belgien inte sett på åratal och med en metod som inte använts på väldigt länge. Enligt Rock är det en bortglömd öl bryggd med metoder som bryggare förträngt. Kul att gubben är så grymt trendkänslig att han snappar idéen med att plocka upp utdöda öltyper och föra dem i ny dager. Tydligen har han smygbryggt öltypen under Orvals flagg och testat den på utländska besökare för att se om det finns någon marknad. Jag anar att det är en Belge av något slag, men jag har haft fel förr. Svaret är svårtydigt men förväntningarna skyhöga!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

1 tanke på “Fredagsnyhet 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s