Stark starköl…

-Belgisk öl, det är ju sån där jordgubbsöl som är 17%!
Mer än en gång har exakt dessa ord sagts till mig över baren. Då gäller det att bita sig i tungan och så vänligt som möjligt upplysa vederbörande att:
-Mig veterligen finns det bara fyra belgiska jordgubbsöl* (Oudbeitje från Hanssens och Mikkeller Spontanwildstrawberry är exkluderade eftersom de innehåller smultron) och ytterst få (37 st) belgiska öl är över 13%**!

20130107-213645.jpg
Ölen över 13% är en nymodighet i Belgien och ingen av de 37 är ens fem år fyllda. Öl över 12% är heller ingen lastgammal produkt, de har tretton år på nacken och om jag inte missminner mig var det Bush Millenium från Dubuisson som var först där också (se nedan) med sina 13%.

20130107-232621.jpg
Nu kan man fråga sig varför belgarna envisas med att brygga stark och überstark öl. Det finns en mängd teorier och skrönor kring detta men alla bär nog på några uns sanning.
I början av 1900-talet utlystes det tävlingar för att hitta den unika belgiska ölen. Det rådde en viss oro om att importerad öl skulle utarma den genuint belgiska. På den här tiden var ölen mycket svagare så när de ale som vann låg på 5-5,5% ansågs det vara högt. För övrigt så var vinnaren en belgisk pale ale och ‘la Belge’ var född. Genast kom det ett gäng öl i samma skola. Några av dem*** finns kvar en idag men ska sanningen fram tycker jag att det är en ganska tråkig ölstil…

20130107-233309.jpg
Lägg därtill att trappisterna och deras generellt starkare öl som åkte lite snålskjuts på ölvågen och den ökande marknaden. När sedan första världskriget och spritförbudet**** kom ökade intresset för stark öl ytterligare. Nya tekniker, recept och metoder ledde utvecklingen framåt. 1933 släpptes Bush Ambrée på 12% och den var ohotad i styrka under flera decennium…

20130107-234601.jpg
…som de själva var ganska noga med att påpeka på etiketten. Faktum var att det stod ‘the strongest beer in Belgium’ på etiketten långt in på 2000-talet men det har de tagit bort nu. Rätt ska vara rätt…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Floris Fraises, Frühli Strawberry, Timmermans Strawberry och Chapeau Fraises

**Bryggerier och antal öl över 13%
Struise: 10 st
Alvinne: 3 st
Proef (Mikkeller): 24 st

***T.ex. Palm Spéciale, Vieux Temps och De Koninck Bolleke

****13 augusti 1919 kom ‘två liters lagen’. Den förbjöd konsumtion, försäljning och bortskänkning av sprit (genever) på offentliga platser. Ville man handla genever var man tvungen att köpa minst två liter av en detaljhandel.

4 tankar på “Stark starköl…

 1. Ytterligare en väldigt intressant och upplysande post. Tänkte bara fråga hur du tänker angående mikkeller, de gör ju även öl på andra bryggerier utanför Belgien. Men de räknar du inte som belgare då? Definitionen du använder är det land en öl är bryggd i är dess ursprung, inte vart bryggaren har sin bas? Samma gäller ju tex en del Mohawk öl (och en massa andra bryggerier/öl). Peace!

  • Hej Fredrik.
   Tack.
   Det är korrekt uppfattat. Ett kryphål, javisst, men det är kul att kunna dricka och prata om svenskbelgarna utan att skämmas.
   Skämt och sido, men tittar du på exempelvis Systembolaget börjar de också placera ölen där den är bryggd (inte alltid).
   Är man osäker rekommenderar jag http://www.ratebeer.com där de också har delat in bierfirmas/fantombryggare/bryggare utan bryggeri/flying beer maker eller vad man nu vill kalla dem under det bryggeri som de har använt sig av.

 2. Feine abend Jens,

  Nu råkar dessvärre Boon Kali Babou (14% ABV) inte vara ett öl utan en drink där man blandar öl med rom. Därmed är produkten fortifierad och inte längre öl.

  Dessutom är det inte en kommersiell produkt utan Boon blandade till sextio liter på skoj till Zythos Beer Festival förra året och har inte för avsikt att fortsätta med det. Blandningen Kali Babou görs normalt på puben. Bryggmästare Frank Boon själv har kontaktat mig för att bekräfta detta. Jag kommer uppdatera ratebeers databas när jag får tid över, vilket jag inte har för tillfället pga arbete.

  Dui!

  • Tack för att du uppmärksammade detta, Tomas.
   Det förklarar varför den smakade sådär och var en så udda produkt bland Boons andra produktion.

   Jag ändrar, noterar, lär mig och går vidare!
   Ta hand om dig och jobba inte för mycket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s