Proef me wrong…

Imorgon sätter sig Stefan Gustavsson på ett plan till Belgien. Där ska han besöka det bryggeri som utan konkurrens har spottat ur sig flest olika öl och etiketter de senaste åren! Jag talar om Proef Brouwerij i Lochristi strax nordost om Gent.

20130106-210533.jpg
Sedan 1996 när bryggeriet grundades har de släppt minst 850 öl och säkerligen fler. Exempelvis Mikkeller kommer ju med en ny öl per dag känns det som. Det som imponerar mest på mig är inte alla dessa sorter och etiketter utan hur de lyckas med att hålla ölen så ren. Det händer så mycket och det bryggs alla stilar, verkligen alla, så risken för att något ska gå snett eller att det skulle bli någon infektion någonstans är överhängande stor! Bryggmästaren Dirk Naudts har skapat något unikt. Jag applåderar!

20130106-215803.jpg
2013 har Proef 3 bryggverk och hela 58 jästankar. Imponerande. Lägg därtill 2 buteljeringslinor och 2 fatfyllningslinor. Det här stället är byggt för att pumpa ut mängder med öl. Om man skulle komma utan recept fixar de det också. Antingen tar du ett befintligt annars kan du ta hjälp av deras forskning och utvecklingsteam så får du hjälp. Det teamet utför också vetenskapliga tester som är mycket matnyttiga, viktiga och lärorika. De har även varit högst delaktiga i alla Mikkellers experimentbrygder med olika jäst, humle och så vidare.

20130106-223745.jpg
Nå, förutom Stefan, vilka har varit här nere och producerat. Framförallt har vi Henok Fentie som har fått ut fyra stycken olika Omnipolloöl. Proef ställde upp när Dugges hade problem att få fram tillräckligt med ‘Lager no 1’ och det är de som bryggt Brill/ Mikkellers K:rlek. Vad har dessa öl mer gemensamt? Jo, de är fruktansvärt rena. Inget knas, bara kalas!
Ni undrar kanske vad Stefan har på gång den här trippen? Det blir kul att se och smaka! Jag har inte hela storyn men jag vet att det kommer en Mohawköl med kaffe! Sedan skulle det även diskuteras om det kunde bryggas några öl i en mer klassisk belgostil. Kul, kul, jag väntar med spänning…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

1 tanke på “Proef me wrong…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s