Ni ger mig inget (Or)val…

Ser ni någon skillnad på dessa två flaskor öl?

20130130-140353.jpg
Förutom någon detalj på etiketten, nej, det gör ni inte. Då ska jag berätta att den ena flaskan är från 2007 och den andra är 2011. Det borde vara nog så men det är det inte!
Efter några påpekanden, en gudomlig tystnad och ren, skär vetenskap kan jag inte hålla tand för tunga längre. Ni är många som redan känner till detta men nu är det dags att belysa det med hjälp av foton samt information från Maarten Vanwildemeersch, Karel Goddeau och Tomas Danko.

20130130-140759.jpg
Bilden ovan föreställer Brettanomycesjästen som bland annat förekommer i lambic, men också i Orval. Det är en av finesserna och skönheten med Orval, det är också en av grundbultarna till dess förmåga att bli helt magisk med åren. På 50-talet fick Jean De Clerck munkarna att skrubba jäskarlen. Resultatet blev förödande och ”Gôut d’Orval” försvann från ölen och kunderna klagade. Munkarna löste det genom att sekundärjäsa ölen med Brettanomyces och har gjort så ända sedan dess. 2008 installerades ett nytt brygghus och många menar att sen dess är Brettanomyces borttagen ur ölen, andra menar att det bara är de sista åren som munkarna/Rock valt att utesluta den. Det låter jag vara osagt men den underliggande bilden ljuger inte…

20130130-141749.jpg
…här ser man tydligt att det inte finns några ovala Brettanomycesstammar. Ölen är klar som korvspad med enkom Saccaromycesjäst. Tråkigt men sant. Är det möjligt att uppge ett ramaskri likt det på 50-talet för att få tillbaka den gamla Orvalen?
Det är värt ett försök, tycker jag!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

5 tankar på “Ni ger mig inget (Or)val…

  1. Den för mig uppenbara följdfrågan blir ju: varför? Finns det pengar att tjäna pga enklare process, billigare råvaror eller liknande? Eller är det den mänskliga faktorn i form av personer som känner att de vill sätta ”sin” prägel på ölen?

    • God kväll Jonas.
      Det finns säkerligen inte bara ett svar på det men jag vet inte. Däremot har jag skickat ut lite frågor om det i cyberrymden och hoppas kunna återkomma i ämnet!

  2. Jag som just lärt mig att uppskatta ”Brett” – genom Brekeriet!
    Jag vill minnas att jag vid minst ett tillfälle har druckit Orval-ölen, men det var rätt länge sen och minnesbilden är att jag inte var överförtjust i den då – men jag har ju utvecklats som öldrickare sedan dess……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s