Ett par belgare på besök!

Systembolagets sista oktobersläpp bjuder på två nya belgiska öl från två av det lilla centraleuropeiska landets mest aktade och perfektionstänkande bryggerier. Imorgon, fredag, klockan 10 är det dags och precis som att denna månad är full av kontraster skiljer sig dessa båda brygder i färg, kraft och uttryck.

 Först ut är den mörka, murriga och milt moderna Noir de Dottignies från De Ranke. Detta är bryggeriets enda mörka öl och bryggarna själva menar att detta är en produkt som skapar en bro mellan en traditionell klosterale och en modern stout medan gurun Tim Webb uttrycker sig enligt följande:

”…an unplaceable dark brown ale that balances big malt with just enough hop edge without becoming a strong porter…”

Jag, för min del, tycker att det är en makalöst trevlig öl som passar perfekt till denna månads många mörka stunder och att den var tongivande för en mängd produkter som numer dyker upp från de nya, unga belgiska bryggerierna.

  
Nästa brygd kommer från det Brysselbaserade De la Senne som tillsammans med det kanadeniska Trou de Diable har komponerat en skimrande skapelse. Denna utgåva är bryggeriernas fjärde variant av brygden (vilket dyker upp i namnet) vilket är anmärkningsvärt eftersom det inte är ofta som De la Sennes samarbetsöl får fortsatt liv och jag upplever att den ändrar sig lite från gång till annan.  Ölen heter Schieve Tabarnak #4 och klassas numer som råg-IPA vilket jag inte vill minnas att den gjort förr. Oavsett detta är det en torr, gyllene och snyggt balanserad produkt som passar denna höstmånads ljusare stunder…

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s