Mörka doningar till mörka tider…

Knappt har man hunnit hem från Belgien så möts man av ett gäng nya nattsvarta brygder som låter fantastiska och som passar denna årstiden och den som komma skall…

…tur att man ska ner snart igen!

  
Ovanstående brygd har förvisso inte haft premiär utan lanseras imorgon torsdag. Detta är Brussels Beer Projects första ekfatslagrade brygd och det är den första ölen i en ny rad av produkter som kommer att ingå i Twilight Series. Brygden på bilden som legat på cognacsfat är den kraftigaste och starkaste ölen i bryggeriets relativt korta historia och den lyssnar till namnet Levithan.

   

 Produkt två och tre bland dessa mäktiga produkter kommer inte helt oväntat från White Ponys serie med ekfatslagrade öl. Brygderna heter i tur och ordning Blend of Darkness som är en Imperial Stout (antagligen Zumbi) och den har vilat på ospecificerad ek samt of Solitude and Sadness vilket är en Belgisk Barley Wine eller Quadrupel som bryggaren Roberto Orano väljer att kalla den (Teppistenbier?) lagrad på Calvadosfat. Låter hur som helst hur härligt som helst!

  

Sist ut bland dessa nattsvarta och tunga vintervärmare är Black 13 från det i Sverige tämligen okända mikrobryggeriet Donum Ignis, beläget i Sinaai utanför Sint-Niklaas (Östflandern). Bakom bryggeriet står kemisten Geert Vertenten som drog igång kommersiellt 2010 och förra året leverade de 70 hl öl till öltörstande kunder. Black 13 hade premiär i maj detta år men det är först nu jag blev varse om denna Sherry- och Bourbonlagrade Imperial Stout. Jag hoppas jag springer på denna någon gång men det kräver nog lite tur…

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s