Quadrupel eller vad?

Jag brukar säga att det ofta missbrukade ordet quadrupel är en styggelse som vandrat över gränsen från Nederläderna. Det är också en term som är väldigt populär bland amerikaner och de drar ofta en mängd belgiska öl över kammen av ”quads”!

20130528-233523.jpg
Enligt mig har benämningen inget större berättigande och vad jag förstår är det ett sätt för belgiska bryggare att öka försäljningen i Nederländerna (och USA) genom att använda q-begreppet. Det har INGENTING med antalet jäsningar eller med tillverkningen att göra! Att till exempel kalla Westvleteren XII för en ‘quad’ får mig att implodera…
Likväl kan jag inte förneka att den typ av öl ofta tilltalar mig och ofta är väldigt god! Men eftersom jag försöker vara någon inom ämnet och har tolv års erfarenhet så har jag skapat ett eget ord för denna typen av öl, nämligen Belgisk Barley Wine.

20130528-234914.jpg
Denna typ av öl är stark, gärna över 10%, hyfsat lätt i kroppen och gestaltad med en kulör som spänner från bärnsten till mahogny. Smakregistret är brett men en sötma från den höga alkoholhalten är oftast framträdande på olika bra sätt. Dessa öl har mindre kolsyra än gemene öl och fungerar väldigt bra att lagra. På senare år har bryggerierna också valt att lägga deras BBW på ekfat allt som oftast. Generellt blir det jättegott!
Skönt att få det sagt!

Vänligen/
Jens Skrubbe

3 tankar på “Quadrupel eller vad?

  1. Du måste implodera ganska ofta av klassificeringen av flertalet öl på RateBeer då hehe 😉

  2. ”Quadrupel” har lika lite med jäsningen och tillverkningen att göra som ”dubbel” och ”tripel”. Det är en etablerat benämning som duger fint för mig.

    Alla får givetvis kalla ölstilen vad de vill, men med ”Belgisk Barley Wine” bidrar du bara till ännu mera begreppsförvirring. Det låter i mina öron som att belgiska bryggare på senare år plötsligt skulle ha börjat göra sina egna tolkningar av en gammal engelsk-amerikansk stil, ungefär som ”Belgian IPA”, vilket ju inte är fallet.

  3. Är helt klart belgofil, men mycket gott görs där borta över havet också. Däremot har jag väldigt svårt för U.S. Barley Wines. För mycket av allt helt enkelt. Quadrupplar som StraffeH är däremot mycket trevliga utan att ”slå över”. Håller med Hasse, nu blir det virrigt. Tycker att Barley klingar mer amerikana än Quadrupel!? Ses snart i baren. /c.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s