Samarbetsöl x 4

2016 firar det amerikanska bryggeriet New Belgium 25 år och det firas med fyra stycken specialbryggda samarbetsöl tillsammans med fyra olika belgiska bryggerier. Dessa ingår i bryggeriets specialölsportfölj Lips of Faith som dyker upp i små utgåvor varje år.

 Tre av dessa har redan lanserats på marknaden och den fjärde är på gång. Först ut var en öl producerad tillsammans med lambicblandarna Oud Beersel som går under namnet Transatlantique Kriek. Denna produkt föddes redan 2003 men det är blott andra året som den görs i samförstånd med Oud Beersel. Brygden är en blandöl bestående av 50% Kriek från belgarna, 25% Felix, som är en Oud Bruin-liknande öl, och 25% Golden Lager, båda från New Belgium.

  
Öl nummer två finns också reddan på marknaden och faktum är att jag kommer att koppla den på jobbet om sju timmar för de som är sugna. Denna produkt har amerikanarna bryggt tillsammans med det innovativa och smått tokiga bondbryggeriet Hof ten Dormaal. Brygden har döpts till Hof ten Dormaal Golden Ale och med ingredienser som solrosfrön, örter från vildmorot, dinkel, belgisk jäst och humlad med Saaz samt Mosaic utlovas en smak av belgisk landsbygd.

  
Den tredje ölen hade premiär i somras och är en törstsläckande produkt i samarbete med Duvel/Moortgat-ägda De Koninck i Antwerpen. Förtjänstfullt humlad med Mistral ger ölen, som är döpt till De Koninck Flowering Citrus Ale, en uppsjö fruktiga toner av både lime, citron, hibiskus, rosblad och jordgubbar. Hoppas ölen dyker in i Sverige innan hösten biter ifrån och de soliga dagarna endast är kvar i minnet… 

  
Sist men inte minst väntar vi på Anne-Françoise Spiced Dark Strong Ale som bryggdes i juli och förväntas dyka upp i början på oktober. I denna den sista av årets Lips of Faith-öl har New Belgium tagit hjälp av trappistbryggeriet Orvals bryggmästare Anne-Françoise Pypaert. Superhäftigt om ni frågar mig! Detta är en riktigt höstvärmare på 9,5% med granskott och rostad amerikansk ek. Tydligen är det första ölen som Anne-Françoise är med och bygger från grunden vilket också känns stort. Den måste jag bara få tag i…
  
Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s