Mega-super-duper-släpp #2

Om gårdagens skörd av de kommande belgarna på Systembolaget var mestadels mörk är dagens brygder tagna från den ljusa skolan.

IMG_0197-2.JPG
Först ut har vi en produkt som trots sin vackra gyllene kulör hör säsongen till. ‘Avec les Bons Voeux’ föddes som en nyårsgåva till bryggeriet Duponts stamkunder och vänner 1970, men tack och lov är den tillgänglig för alla nu för tiden. Torr, välbalanserad och näst intill perfektion.

IMG_0858.JPG
Åter igen slår TOMP ett slag för vintageöl och släpper en mogen ‘Chimay Blue Grand Réserve’ från 2007. Kul att det finns fler ambassadörer för lagrad öl. När denna ölen lanserades för första gången 1948 var det i form av julöl så ånyo har vi en koppling till kommande begivenheter. Nu för tiden går den få tag i både här och där men det är sällan man stöter på lagrade varianter såsom denna. Sötman torde ha klingat av lite och gift sig med de andra smakerna. Härligt!

IMG_0967.JPG
De två följande ölen är två moderna varianter där humlen har fått mer spelrum. Båda har redan varit på min tapet och nu är det dags för dem att äntra hyllorna. Dels har vi specialvarianten av Van Eeckes flaggskepp ‘Poperings Hommelbier’ med efternamnet ‘Nieuwe Oogst (som betyder ”ny skörd”) 2014’. Delikat humlad med fyra olika sorter och bryggd endast en gång per år med pinfärsk humle…

IMG_0447.JPG
…och dels har vi De Rankes ‘Hop Harvest 2014’ som skulle kommit förra släppet men blev försenad. Föregående år har Hop Harvest varit varianter på öl de redan har i sin digra portfölj men i år har de valt att brygga en helt unik brygd. Försvinnande god och med en delikat balans som vanligt.

IMG_0969.JPG
Allra längst ner på finner vi en blandlandsbelgare signerad vår danske vän, Mikkeller. Ölen heter ‘Nelson Sauvignon’ och är en av Mikkels egna favoriter bland hans omfattande produktion. Denna champagnelika produkt har legat på vitvinsfat och om det förbigått er så är den kryddad med humlen Nelson Sauvin. För att uppnå maximal torrhet har han använt brettanomyces. Nyårsdricka?

IMG_0966.JPG
Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s