Belgosläpp den 2:a september, del 2

Del två bland belgarna som släpps nästa måndag har två nyheter även för mig som tickare. Inte nog med det utan det är öl för glutenintoleranta. Äntligen några belgiska glutenfria produkter på Systembolaget!

20130829-161314.jpg

20130829-161329.jpg
Jag berörde ämnet tidigare i våras och nu är det alltså dags. Darek Green har tillsammans med en belgisk professor forskat och experimenterat med detta i över tio års tid. 2004 hade deras första glutenfria öl premiär och nu har de plockat fram inte mindre än nio olika varianter. Inte så förvånande är det Proef brygger åt dessa glutenkämpar! De två öl som får chansen är Green’s Blonde Ale och Green’s Dark Ale. Jag hoppas de lever upp till förväntningarna för törstiga glutenintoleranta människor!

20130829-162233.jpg
För andra gången på relativt kort tid får Noir de Dottignies chansen att förföra den svenska publiken. Detta är bryggeriet De Rankes första mörka öl och det tog tid innan bryggarna bemödade sig att släppa en mörk öl. Enligt ett rykte krävdes det att en av de två bryggarnas söner krävde att pappa skulle brygga en mörk öl till hans klass i psykologi. Dock är resultatet mörkt, relativt torrt och smakrikt. En hybrid mellan en Porter och en mörk klosterale…

20130829-163210.jpg
Slutligen vill jag flagga för en öl som släpps i beställningssortimentet. Det är årets variant av Duvel Tripel Hop och denna gång har de valt att extrakrydda och torrhumla den med den japanska humlesorten Sorachi Ace. Går att beställa styckvis, vilket jag tycker är klokt!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s