Glutenfri och sockerfri öl

Majonäs utan fett och whisky utan alkohol. Människan är en uppfinningsrik art!
På sistone har det dykt upp en del glutenfria öl runt om i världen och snart finns det två olika varianter på Systembolaget. De första varianterna var minst sagt tråkiga, menlösa och rent tekniskt inte så bra öl. Nu börjar det ordna upp sig men det finns mycket kvar att lära och experimentera…

20130220-232658.jpg
Experimentera är Proef bra på! De brygger glutenfritt på måndagar eftersom de storstädar varje söndag. Ovanstående serie är ett tiotal öl i olika stilar, bryggda för Green’s i Storbrittanien. Det finns ytterligare ett par belgiska glutenfria öl från diverse bryggerier, Huyghe bland andra, men de ligger i bakvattnet jämfört med Proef, tycker jag. Dock bör man ha Brunehauts glutenfria öl i åtanke eftersom de har håvat in en mängd guldmedaljer i klassen. Som sagt, det bubblar här!

20130220-234635.jpg
I rättvisans namn ska inte bara glutenintoleranta få dricka öl utan även diabetiker. Varför inte?
Jag måste erkänna att jag undrade om det var möjligt med tanke på det jag vet om öl men när jag såg vem som stod bakom det hela backade jag.
Återigen är det nämligen Proef som får bistå med kunskap, råvaror och bryggande. Beställare är ett företag som heter Stepa som jobbar uteslutande med sockerfria produkter som är sötade med stevia(sötflockelsläktet). Sockerfri öl är relativt nytt under solen men Stepa, eller Stepaja som de valt att kalla ‘bryggeriet’*, går ut hårt. De skippar ledet med trevande lager och slätstrukna ale. Pang på! En mörk dubbel och en ljus tripel, båda på 6%.

20130221-000734.jpg
Friskt vågat, hälften vunnit. Detta är inte Guds gåva till ölen men de är verkligen inte det värsta jag har druckit. Jag stör mig på att sockerfria produkter måste översötas med artificiell sötma. De här ölen är tyvärr inget undantag. Hälften vore nog!
Det ska tilläggas att Stepaja inte är ensamma om sockerfri öl i Belgien utan även Caulier har en blonde som enligt utsago ska vara utan socker.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Bryggare utan bryggeri i Belgien kallas ‘Bierfirma’. Stepaja är således en Bierfirma. Om jag förstått det hela rätt måste du ha en sådan registrering för att få producera och saluföra öl i Belgien.

2 tankar på “Glutenfri och sockerfri öl

  1. Du glömmer ju att Brunehaut har två stycken gluten fria öl som ofta anses som bäst i världen när det gäller glutenfria öl..

    Brunehaut Ambreé och Bio Blonde..

    • Hej Martin.
      Tack för påminnelsen. Nu skriver jag förvisso att det finns fler men jag måste erkänna att jag glömt/förträngt att Brunehaut var så bra. Jag erkänner, redigerar och tackar åter igen för att ni finns där ute och påpekar när jag gör fel eller glömmer saker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s