Belgosläpp den 2:a maj

Månadsskifte är lika med månadssläpp på Systembolaget. Tack och lov är det inte belgiska stuntöl i kubik den här gången och denna gången tänker jag inte köa! Av det som bjuds är åtminstone de två belgobelgarna gedigna och traditionella produkter som andas försommar. Utöver dem har vi tre blandlandsbelgare som även de hör säsongen till vill jag tro…

20130429-172444.jpg
Först ut är ett av mina absoluta belgiska favoritbryggerier. Sedan 1996 kan man njuta av De Rankes produkter och de få anses som humlepionjärer i ett land där beskan anses trendigt
På torsdag släpps deras saison, Saison de Dottignies. En väldigt modern variant av denna traditionella vallonska bondöl. Förutom en markerad beska är den udda så till vida att den är bryggd på flamländsk mark. Det förtar inte att ölsommaren har fått stark förstärkning!

20130429-173340.jpg
Nästa produkt under lupp är en öl bryggd som en klassisk belgisk klosterblond men med mikrokvalitet. Valeir Blond är namngiven efter en riddare som står staty i bryggeriet Contreras hemby Gavere. Contreras är ett familjebryggeri som inte lämnar något åt slumpen och denna öl är sannerligen ett härligt exempel på en öltyp som ibland ‘misshandlas’ lite av de stora!

20130429-174150.jpg
Blandlandsbelgarna domineras som så många gånger förut av den danske fantombryggaren Mikkeller. För tredje gången släpps K:rlek, nu kallad Vår/Sommar 2013. Brygden är beställd av en svensk återförsäljare och Mikkeller, producerad som ‘vanligt’ av Proef och åter igen har Sara Nilsson levererat en fantastisk etikett. Ölen är en pale ale som passar många och med tanke på antalet får vi hoppas att jag har rätt!

20130429-182103.jpg
Mikkeller har ytterligare en öl som är bryggd på Proef. En spontanjäst kriek med körsbär från herrgården Frederiksdal utanför Köpenhamn. Mikkeller Spontan Cherry Frederiksdal är oprövad av mig än så länge men jag ser alltid fram emot nya surisar! En midsommaröl, kanske?

20130429-183408.jpg
Sist ut är To Øl:s Sans Frontiére White Wine ed. Även denna har jag missat att dricka men tydligen är ursprungsölen Sans Frontiére en brettad* öl som skulle bli en IPA och som istället blev en belgisk ale. När bryggarna sedan väljer att låta Dirk på Proef lägga den på vitvinsfat blir det en ‘gränslös’ öl med torra, äppliga ektoner. Antagligen kommer jag reagera på den höga beskan ändå men varför inte…

20130429-193020.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s