Think big!

Hinhåle, smarta affärsmän, världsledare, maktfaktor, kliniskt och känslokallt. Världens största bryggerikoncern rör om och upprör, provocerar och ställer krav. Ingen som har något med öl att göra, åtminstone i Belgien, lämnas oberörd när jätten talar, vill eller gör!

20130201-011048.jpg
Anheuser-Busch InBev är giganternas gigant.
Frågan är hur man ska ställa sig till denna megastora multinationella organisation? Ska man imponeras, bli skrämd eller kallt ignorera detta monster? Sett ur ölnördsperspektiv så är den belgiska portföljen* relativt tråkig, reducerad till det mest kommersiellt gångbara. Sett ur businessperspektiv antar jag att de är ett skolexempel och en förgrundsgestalt.

20130203-181435.jpg
A-B InBev är en sammanslagning av ett gäng stora aktörer men om vi går tillbaka till 1987 när saker och ting började ta form. Då slogs nämligen Belgiens två dåvarande största bryggerier Artois (Leuven) och Piedboeuf (Jupille) ihop och bildade Interbrew. Koncernen växte, köpte bryggerier och varumärken, bryggde på licens och tjänade pengar!
2004 tog man ett jättekliv upp i brygghierarkin när man slog sig samman med AmBev, Sydamerikas absolut största koncern. Ur detta formade fusionen ImBev. Var man nöjd där?
Knappast. Den 18 november 2008 var den största affären bryggerivärlden någonsin sett klar!
InBev hade förvärvat och inkorporerat Nordamerikas stolthet Anheuser-Busch för blygsamma 338 miljarder.

20130203-184131.jpg
Amerikanerna grät öppet på gator och torg.
Nå, vad blev resultat av denna affär? Jo, vi har en av världens fem största företag när det kommer till mat och dryck. När det gäller öl är nästan var fjärde öl som dricks i världen bryggd av A-B InBev. Det är vansinnigt! 25%…
2011 hade företaget intäkter på lite styvt 250 miljarder. 2012 hade de över 116 000 anställda i över 30 länder. De har en portfölj med över 200 olika öl från världens alla hörn. De har 14 flaggskeppsöl som bara de drar in över 7 miljarder per år.
Kärleken till öl känns långt borta. Det ligger en känsla av George Orwells Kärleksministeriet från ‘1984’ över det hela…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Belgiska öl från A-B InBev i urval:
Stella Artois, Jupiler, Piedboeuf, Leffe-serien, Hoegaarden, Verboden Vrucht, Vieux Temps, Belle-Vue och Jack-Op

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s