Saxdags

Idag är det exakt 119 år sedan Antoine-Joseph, mer känd som, Adolphe Sax gick ur tiden. Utan honom ingen Stan Getz, Clarence Clemons eller Charlie Parker. Musikvärldens ‘persona non grata’ får självklart en plats hos Skrubbe. Tack för ditt disharmoniska bidrag till instrumentparken.

20130204-144058.jpg
Adolphe föddes i Dinant den 6:e november 1814 och var ett barn som hade varenda tänkbar bokstavskombination. Enligt historien fanns det ett enda ställe denna hyperaktiva unge fann ro och det var faderns instrumentverkstad. Sax utvecklade och uppfann nya instrument i hela sitt liv och är mest känd för saxofonen som patenterades 1846. Sax dog i Paris och är begraven på Cimetière de Montmartre. Vart fjärde år på hösten, hålls en saxofonfestival i Dinant när ett 1000-tal saxofoner samlas och spelar. Nästa gång är 2014.

20130204-150417.jpg
Utanför Dinant ligger en by som heter Falmignoul och där återfinns det charmiga bryggeriet Caracole Som varit i produktion sedan 1992. Förutom en del beställningsöl så kan man säga att de brygger fyra olika öl (där två av dem förvisso har ekologiska ‘tvillingbrygder’). En av dessa är en hyllningsöl till Dinants store son, Adolphe Sax. ‘Saxo Blonde’ är en smakrik, klassisk blond med mikrokänsla. Försök att prova om ni får chansen, speciellt med tre, fyra år på nacken när den initials beskan klingat av och gift sig med resten av ölen.

20130204-151113.jpg
Bryggeriets övriga produktion är en ambrée som heter likadant som bryggeriet. Namnet ‘Caracole’ kommer för övrigt från spanskans snigel (dock med en annan stavning) som är en kulinarisk delikatess i området. Snigeln är bryggeriets symbol och den går igen på ölens etiketter. Vidare brygger de en av Belgiens, i mina ögon, bäst veteöl. ‘Troublette’ är en suverän sommarsläckare med naturlig syra och hög fruktighet. Sist men inte minst har de en mörk, kraftig vintervärmare med framtidsutsikter. ‘Nostradamus’ lämnar få oberörda.

20130204-161238.jpg
Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s