Nya bryggerier i Belgien under 2016 #2

För en vecka sedan berättade jag om hälften av Belgiens nya bryggerier under 2016 enligt ölprofilen Joe Stange. Nu är det dags att ta itu med den andra halvan av nytillskott.

  
Invictus är ett nytt microbryggeri beläget i Louette-Saint-Pierre nära den franska gränsen. Det ligger tillräckligt nära Orval för att ha möjlighet att använda deras jäst men det är oklart om så är fallet. Har initialt två produkter på marknaden och dessa är Stout d’Ardennes (7.3%) och den torrhumlade Blonde d’Ardennes Houblonée (5.7%).

Koelschip, ej att förväxla med Mikkellers lambicställe i Köpenhamn, är ett nanobryggeri beläget i en ölbutik. Bryggeriet och butiken ligger i  Oostende vid kusten och har än så länge en mörk vintervärmare att skryta med vid namn Winter is Coming (9.3%) 

La Clochette öppnade eget bryggeri i juli 2016. Även detta ligger i Belgiens klack, nära La Rulles, i byn Etalle. Har tidigare spökbryggt både på Gengoulf (Villers devant Orval) and St. Hélène (Florenville). De har endast en produkt i portföljen och den heter La Clochette Ambrée (7%)

Leysen är ett nytt nanobryggeri men eventuellt drog de igång redan 2015. Bryggeriet ligger i Herentals mitt emellan Antwerpen och Turnhout. Distribuerar deras fyra produkter mestadels till lokala krogar och alla fyra heter Baskwadder, efter ett lokalt skogsmonster, i förnamn.  De fyra är Dubbel (6.8%), Blond (7%), Winter (7.2%) och Tripel (7.8%).

Remise ‘56 öppnade i juni och är en bryggpub inhyst i en föredetta tågdepå i Koersel (Limburg). Stoltserar än så länge med Remise Tripel (8.5%).

  
Saint-Ghislain är en klosteröl som hållts till liv av Silly men ska enligt utsago och Facebook (sic!) ha ett eget bryggeri numer som ska ligga i byn Hautrage i regionen Hainaut. För närvarande har de fyra produkter i produktion och dessa är den Saisonlika Printemps och en söt Ambrée båda 7% samt en Blond och Brune som klockar in på 8%. Vad jag kan utläsa har produkterna inte förgyllts med den stilistiska ölglaslogotypen som pryder de ‘äkta’ klosterölen (än?).

Saint-Lazare i Mons är ett microbryggeri anno 2016 som gärna hyr ut till bryggare utan bryggeri. Bryggeriet har fem produkter där BSL 010 (6.7%) sägs vara Orvallik i att den både är torrhumlad och brettad, en Blond som heter BSL 004 (6.7%), en kraftig Saison med namnet BSL 002 (7.5%) samt en Amber benämnd BSL 005 (6.2%). Utöver dessa och den produkt som är nyast har de ytterligare en Amber som heter Saint Lazarus Ambrée (5,2%).

Siphon har jag redan bloggat om på grund av att jag är bekant med ölbloggaren och ölpoddaren Breandán Kearney som är en av drivkrafterna bakom detta bryggeri. Efter att jag skrev om dem har de släppt en fjärde produkt som fått namnet Tronk (10%) och det är en apelsin/vanilj Barley Wine

Witches är sist ut i denna kavalkad av nya entreprenörer inom ölvärlden. Detta nyöppnade microbryggeri ligger i Flobecq (Hainaut) och även de hyr ut till de som vill pröva lyckan. Tre produkter har de lyckats pumpa ut under året och de heter Free Moon (4.8%), Texcuus (6.5%) samt bryggeriets nytillskott Flobeck Valley (5,8%).

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s