Nya bryggerier i Belgien under 2016 #1

Belgien är inget undantag när det gäller en ständigt stigande bryggeritillväxt och i höstas passerade detta lilla land den aktningsvärda siffran 350. Dock bör det nämnas i sammanhanget att 135 av dem inte har ett eget bryggeri utan hyr in sig där det finns plats. Enligt en färsk artikel av den kunnige och insatte ölskribenten Joe Stange öppnade 20 st nya fysiska bryggerier 2016 även om han säger att:

It’s possible that a few of these opened slightly earlier but didn’t really “come on the scene” until the past year. It’s also likely that I’ve missed a couple of newer, quieter minnows. 

  

Joe listar i ovan nämnda artikel de nya bryggerierna samt de flesta av deras öl och jag har tagit mig friheten att översätta och låna hans gedigna arbete. De första tio av dessa tjugo nykomlingar är:

Amburon som förvisso har funnits på marknaden under tre men de har tagit steget från att hyra in sig på Anders! till att investera i egen utrustning som placerats i deras hemstad Tongeren. För närvarande har de tre produkter under namnet Tungri. En Blond (7,5%), en Bitter (7,5%) och en Dubbel (7%)

Bokkereyder med Raf Souvereyns i spetsen. Otroligt hipp lambicblandare som vi skandinaver har varit otroligt bortskämda med. Raf blandar magiska lambicer och är inte rädd för att tänja på traditionens gränser. Har en uppsjö produkter där flertalet har dykt upp både i Köpenhamn och i Stockholm. Emellertid är dessa produkter näst intill omöjliga att finna i Belgien

Bryggja som tagit det fornnordiska namnet för hemstaden Brygge och gjort till sitt. Efter att ha vunnit Brouwlands hembryggartävling 2012 har deras produkter bryggts på olika bryggerier runt Brygge men sedan förra året har de blivit med eget. Har/hade tre produkter, Amuse (6,5%), Triple-B IPA (6,5%) och Tripel (8,5%) som är oklart huruvida de fått följa med till det nya stället. Hemsidan skvallrar om att bryggeriet istället satsar hårt på två nya produkter som bryggts till det norska heavy metalbandet Mysticum. Ölen heter således Mysticum Cosmic Ale (4,7%) och Mysticum Cosmic Tripel (9,99%)

Ça Brasse Pour Moi är en ölbutik utanför Mons som installerade ett mikrobryggeri förra året. Brygger för närvarande en saison med namnet Rayon de Soleil (6.2%), en bärnstensfärgad IPA L’Été Indien (6,5%) och en nyskördsöl vid namn Jours de Récolte (6%) som bryggs en gång per år med pinfärsk humle och omältat vete.


Clocher
är ett nytt mikrobryggeri som är installerat i en övergiven kyrka. Om jag inte missminner mig körde de en gräsrotsfinansiering förra året meen jag missade att hänga på det tåget. Bryggeriet har än så länge bara en öl och den heter Philomène Florale (5,5%)

  
Escaillonne är ett minimalt bryggeri som ligger i anslutning till en stugby nära Chimay. Har två produkter som heter Paternal (8%) och Thomassine (8%)


Fredeber
är ett hobbybryggeri som precis tagit steget till nanobryggeri och det är beläget i Verviers mellan Liege och Spa. Har för närvarande en kryddig Dubbel med namnet Leûp Divine (8%) och en belgisk besking benämnd Houbleûpse (7%).


Gemeldorp
 är ett av de absolut färskaste bryggerierna i Belgien. Bryggeriet är döpt efter hembyn som ligger i Östflandern. Brygger alla sina öl med honung och alla heter Gaudium i förnamn. Bland en uppsjö produkter nämner jag Metser (5,5%), Sheriff (9%, Imker (6%) och Verpleegster (6,5%). Gör enligt utsago även ost tvättad i deras egen öl.


Grandvoir
har funnits sedan 2014 men öppnade under 2016 ett eget litet bryggeri i detta nyrenoverade slott beläget i Ardennerna som numer agerar hotell och konferens. Producerar för närvarande endast en blond brygd med namnnet Vaurien (5,7%).


Hoppy
 ligger nära Soignies i den vallonska regionen Hainaut. Levererar bara öl på storflaskor och har trots det fantasilösa namnet inte bara humlig öl i produktportföljen. Bland annat brygger de en Saison, Hoppy Saison (6%), en mörk starking Hoppy XII des Dieux (12%), en maltig IPA Hoppy Imperial (8,5%) samt en röd IPA Hoppy Redskin (8%)..

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s