Hembryggning med kommersiell utgång!

Nu är det hög tid för hembryggare runt om i Belgien att sätta sina bästa brygder. För fjärde året i rad arrangerar Belgiens motsvarighet till Humlegården, Brouwland (de kanske är något större, men ni förstår!), en tävling i bästa hembryggda öl.

20130324-182437.jpg
Det är en tävling som riktar sig till både Belgien och Nederländerna och det finns två klasser, ‘bästa hobbybryggare’ och ‘bästa studentbryggare’. Vinnaren får ett kommersiellt bryggeri att brygga 5 hl* av deras vinnaröl. Chansen är dock väldigt stor att det blir mer och det är ett stort steg mot att bli någon i ölvärlden.

20130326-185119.jpg
Premiärtävlingen hölls 2010 och ur en uppsjö av tävlingsbidrag gick Hobbybrouwerij de Hopjutters. Förutom förstapriset så bryggde Hofbrouwerijke ytterligare 500 liter. Numer brygger de hos de Graal och ölen finns kvar i allra högsta grad. Bryggarna har även släppt en modern belgisk tripel med relativt hög beska, Hopjutters Triple Hop.

20130326-202951.jpg
Vinnaren 2011 kallade sig själva för Vliegende Paard (Flygande hästarna) och deras vinnarbidrag var en potent belgisk barley wine som de döpte till Préaris Quadrupel. Mäktig brygd med stora kommersiella möjligheter. 2011 bryggde de 25 hl och 2012 280 hl, snacka om ökning och förväntningarna för 2013 är runt 500 hl. Numer kan man också dricka en Préaris Blond och all deras öl bryggs av Proef.

20130326-210205.jpg
Förra året vann De Hippe Hoppers eller Bryggja som de har valt att kalla sig numer. Ölen de vann med var en klassisk belgisk tripel som de döpt till just Bryggja Tripel. Åter igen är det De Graal som ställer upp som legionärbryggeri. Framtiden får utvisa om de släpper någon mer öl men jag skulle inte bli förvånad om vi ser mer från dessa nykomlingar!
Vem som går vinnande ur striden 2013 återstår att se men det vore häftigt om det var någon syrlig öl som drar det längsta stråt.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*hl är en förkortning av hektoliter som står för hundra liter.

1 tanke på “Hembryggning med kommersiell utgång!

  1. Det var på gång en tradition att vinnaren av SHBF-SM fick sin öl bryggd kommersiellt. De senare årens öl har dock verkat vara mycket svåra att återskapa på kommersiella villkor. Dessutom har numera de flesta etablerade småbryggerier svårt att ens kunna brygga sin egen öl i tillräckliga mängder. Och vem tar smållen om det inte säljer som väntat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s