En skvätt surrealism…

…upplever jag nu, må jag tillstå. Utan att gå in på detaljer så är det och sker det saker den här veckan som låter mig fysiskt och psykiskt låter mig förnimma en konst-ism som ligger belgarna nära…

20131029-210832.jpg
…det är lätt att spela pajas men som Dali sa:
-Skillnaden mellan Dali och galen man är att Dali inte är galen…”
I Belgien har vi bland andra den underfundige Réne Magritte. På all hans storhet får man väl ge honom att han var något mer återhållsam än sin katalanska like.

20131029-211654.jpg
Om ovanstående målning säger Magritte själv:
-At least it hides the face partly. Well, so you have the apparent face, the apple, hiding the visible but hidden, the face of the person. It’s something that happens constantly. Everything we see hides another thing, we always want to see what is hidden by what we see. There is an interest in that which is hidden and which the visible does not show us. This interest can take the form of a quite intense feeling, a sort of conflict, one might say, between the visible that is hidden and the visible that is present.

20131029-213237.jpg
När Struise och Alvinne släppte sin sammarbetsöl Keralensis till Pre-ZBF 2009 valde Carlo Grootaert att göra en parafras på Magrittes målning till etiketten. Ölen föddes under en efterfest på Blesfestivalen (Zottegem) året innan. Urbain Coutteau och Glenn Castelein gjorde en mix på Struiselensis och Kerasus. Voilà, en ny öl var född. Dock producerades bara 1000 flaskor så man fick hänga på låset om man ville dricka den…

20131030-094204.jpg
Det relativt pånyttfödda bryggeriet Wiezes föregångare försökte också att sälja öl med hjälp av surrealism. På den tiden hette emellertid bryggeriet Van Roy och den här förhållandevis naiva surrealisttolkningen av Raymond van Doren är från 1954.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s