Lime i öl är en styggelse.

Idag har jag kommit över en uppsjö olika vintageöl till jobbet. Hur kul som helst, mestadels, för det fanns några öl som inte lockade till några större hurrarop…

20131104-202603.jpg
…till exempel den här, Agrum Bocq från Du Bocq. Artificiell citrus och öl hör inte ihop. Det smakar inte gott och det ser inte speciellt tilltalande ut. Dessutom, om man någon gång diskat för hand eller för den del använt köksspray så är det svårt att dricka eländet.

20131104-203035.jpg
Nu är det lätt att tro att det här är en nymodighet men det sorgliga i kråksången är att det har en historia! Det står redan Dictionaire de la Brasserie (Laurent) från 1875 att man hade med lime i vörtkoket. Lime användes för för att klarna ölen och för att ge det färg. Vissa menar även att man hade i lime som konserveringsmedel. Tydligen var det inte helt lyckat eftersom ölproteinerna och liten frammanade en motbjudande odör. Kan man ana att det doftade ruttna ägg?

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

2 thoughts on “Lime i öl är en styggelse.

 1. Hej! I Markowskis bok Farmhouse ales beskrivs hur belgiska bryggare förr i tiden tillsatte ”lime” i vörtkoket för att göra ölet mörkare. Jag har alltid trott att han menade kalk (som ju också heter lime på engelska). Framgår det i boken du refererar till ovan vilket det är som avses?

  • Hej Mattias.
   Intressant iakttagelse. Du kan mycket väl ha rätt men enligt min källa (Belgium by Beer, Beer by Belgium) så refererar de till frukten. Om man läser mellan raderna skulle det kunna vara så att författarna faktiskt, liksom jag, har misstolkat det hela…
   Jag ska skicka ut ett par trådar för att försöka få svar.
   Tack för påpekandet.
   H/
   Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s