”Det heter inte äcklig, det heter mindre god…”

Bara för att jag är en belgoölsnörd av Guds nåde så betyder inte det att jag inser att det finns fel och brister. All belgisk öl är inte god men eftersom mitt ord inte är allenarådande så fortsätter de att producera produkter som smakar artificiellt, industri eller illa kort och gott.
För att exemplifiera mig har jag tagit ut några stilar och exempel som ligger i bottenskiktet av alla de öl jag har petat i mig.

20121109-234604.jpg
Först ut är industrilager och annan katastrofpils. Finns på ett eller annat sätt i de flesta länder. Vi har alla utsatts för eländet och trots vad jag säger så kommer de alltid att finnas, ungefär som myggor…

20121109-234634.jpg
Sedan har vi den hemska moderna fruktlambicen, den spontanjästa übersötade ungdomsdrickan med låg procent och minst två, tre E-koder.
Då finns plötsligt hela fruktträdgården att välja på! Synd att det smakar sliskigt och konstgjort i alla hörn. Allt som finns i en fantastisk ‘old school’-kriek (syra, torrhet och en blygsam inlindad fruktighet) finns inte i en ‘turistkriek’, det är sött, kladdigt och smakar ‘björnklister/ läskig sötmandel’. Vidare har vi innovationslambicen. Tjoho, vi gör en som smakar banan, plommon eller ananas. Fy f.n för ananas i öl. Visst, gillar man smaken av ‘Hawaiian Tropic’ så kör i vind…

20121109-235205.jpg
Att blanda fruktsiraper i veteöl är sådär, att det har gått inflation i eländet är en gåta. Nu har det lugnat sig en aning men för ett par år sedan bara sprutade belgarna ut smaksatta veteöl. Några smaker går att dricka, vissa kan man med god vilja lista och några kräver stålsättning. De sistnämnda är ganska ofta smaksatta med någon form av citrus. Heter de Agrum i efternamn så är närheten till disktrasa inte långt. Väljer man den med honungsessens så bör man gilla barnmedicin och översötade godisar…

20121109-235641.jpg
Sist bör, för säkerhets skull, nämna de som blandar skumma saker i ‘vanlig’ ale. Caulier fick för sig att trycka blåbär i en alltför söt blond öl. 7%-ig doping till Vasaloppet? Man undrar lite hur diskussionerna gick när Eucaussinnes beslutade att släppa fyra olika öl smaksatta med blommor. Efter det tog man beslutet att i samma öl släppa trettio skålpund socker i varje batch. Hur tänkte ni nu?

20121109-235741.jpg
Detta är bara botten på ett isberg men även om jag låter så är jag road. Tankarna är så galna att man inte kan låta bli att le.
Fortsätt ge mig öl smaksatt med gojibär, korv, lökringar och skurhink!
Jag testar och agerar munskänk. Det är ett löfte till er!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s