Början på slutet…

Idag för 28 år sedan hade äntligen den 25 man stora brandbrigaden fått bukt på den häftiga och ödeläggande branden på Hoegaardens grundare Pierre Celis bryggeri De Kluis. Branden bröt ut redan den sjunde oktober men på grund av bland annat oangenäma vindar och dess stora omfattning tog det närmare två dygn att kväva den.

20131009-091731.jpg
Tack och lov klarade sig alla anställda och endast fyra brandmän fick lättare skador. Emellertid blev stora delar av bryggeriet demolerat och 200000 liter öl förstördes. Katastrofen var ett faktum. Det fastställdes aldrig vad som var orsaken till branden. Celis behövde 7 miljoner dollar för att återuppbygga De Kluis och försäkringen täckte bara 1 miljon av dem…

20131009-101410.jpg
Tyvärr tog den annars så försiktige och intelligenta Celis felbeslutet att ta ekonomisk hjälp av Interbrew (nuvarande Anheuser Busch/InBev). Två år senare var Celis minoritetsägare med endast 40% av aktierna och 1990 sålde Celis sitt skötebarn och Hoegaarden blev aldrig densamma.

20131009-102243.jpg
I sanningens namn ska det erkännas att redan efter branden började förfallet. 1985 hade Celis 38 anställda och pytsade ut 75000 hl/år. Fem år senare var de 100 stycken på bryggeriet och antalet hektoliter hade fyrdubblats. Det säger sig själv att ölen tar stryk med en sådan kraftig ökning. Som Pierre Celis själv sa:
– Vi växte så fort att tillverkaren av ölbackarna inte hann med…

20131009-103143.jpg
Nå, kom det inget gott ur det här? Ja, först och främst lyckades man rädda en batch med öl som tack och lov provsmakades av en anställd innan den hälldes ut. Ölen såldes till en början på en Hoegaardenpub under namnet César men eftersom det namnet redan var taget döptes den kommersiella versionen om till Julius. Produkten togs bort av InBev på mitten av 2000-talet men är nu åter en öl i deras digra portfölj.

20131009-104745.jpg
Vidare och utan att tillskriva Celis allt för mycket så vill jag ändå ge honom en viss del i det amerikanska ölundret. Celis med familj flyttade till Austin, Texas och startade Celis Brewery. Ölklimatet i USA var i sin Linda under tidigt 90-tal och när Celis presenterar en Hoegaardenklon som fick namnet Celis White samt en bärnstensfärgad Ale (Celis Pale Ale) tog det inte lång tid innan det hände saker.
Numer bryggs ölen av Van Steenberge i Ertevelde och Celis goda rykte och öl lever vidare genom hans dotter Christine. Pierre Celis gick bort den 9:e april 2011, 86 år gammal.

20131009-105504.jpg
Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s