Midsommar och kortspel…

Efter en salig massa sill, gubbröra, gravad lax och Södvik Säsong börjar man kunna det här med midsommar. Lägg därtill abborremetning, dans kring stång, kubb och kortspel så är helgen summerad. På tal om kortspel…

20130622-173515.jpg
…så finns det ett bryggeri som heter Het Nest från Turnhout. De spökbrygger på några bryggerier runt om i Belgien och en stor del av deras öl är kopplade till spelkort. 2007 började en ölklubb lära sig att brygga egen öl. Numer har det blivit en business och anledningen till att de valt att döpa sina öl efter spelkort är…

20130622-174458.jpg
…att Turnhout är känt för spelkortstillverkning! Sedan 1826 har denna belgiska by varit bland de ledande tillverkarna och är så än idag. I Turnhout ligger även ‘Nationaal Museum van de Speelkaart’. Ölen bryggs på Schelde i Meer, Hofbrouwerijke i Beerzel, Pirlot i Zandhoven och Anders i Halen.

20130622-175111.jpg
Ölen tillhör i stort den moderna belgiska skolan och är generellt väldigt bra. Det finns en mörk och stark vintervärmare, en blond, lättare besking, en hyfsat traditionell Tripel och en brettad blond. Dock väntar vi fortfarande på ruter dam…

20130622-175736.jpg
De har även börjat experimentera med ekfat och nådde en sjunde plats i ‘folkets val’ på ZBF. Om det blir som jag vill kommer vissa svenskar att få dricka någon variant av Het Nest öl till jul…

20130622-180519.jpg
Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s