En familjeangelägenhet

Strax söder om Brugge ligger byn Ruddervoorde och där ligger sedan 2008 bryggeriet De Leite.
Sedan uppskalningen 2011 är det större chans att stöta på deras öl på välsorterade ölbutiker och krogar. De konstnärliga etiketterna i olika stilar är iögonfallande och är sannerligen en familjeangelägenhet.

20130612-203233.jpg
Premiärölen från 2008 heter Femme Fatale och är en bärnstensfärgad historia som är ‘oemotståndlig’ om man tyder texten under målningen. Där har bryggaren Luc Vermeersch låtit konstnärskusinen Rik Vermeersch få gå lös med en träffsäker pensel och resultatet är expressionistisk målning föreställande en leende kvinna.

20130612-204152.jpg
Nästkommande öl var en brune vid namn Bon Homme. Denna skickliga pastelltecknade karikatyr föreställer Lucs pappa och figurerna i nederkant är hämtade från flamländska ordspråk som har med fylla att göra. Etiketten är tecknad av Tinus som är en av Riks konstnärliga söner. ‘Ofattbart’ lyder texten…

20130612-205648.jpg
Kvinnan, Femme Fatale, och mannen, Bon Homme, fick ett barn, Enfant Terrriple. En ‘temperamentsfull’ tripel (notera ordleken i titeln) målad i modern naiv stil av Robin, ytterligare en av Riks söner. Den galet leende pojken känns nedtryckt av de båda vertikalerna ungefär som när någon håller en fast och kittlas.

20130612-211335.jpg
Pieter Vermeersch är också son till Rik och han har fått lägga handen på Ma Mère Spéciale’s label. Åter igen är det en ordlek i titeln. Detta är bryggeriets besking och Amere är franska för bitter. Denna ölen är enligt Luc ‘oöverstiglig’ och motivet är i landet Yin & Yang möter Star Trek.

20130612-213524.jpg
Den fjärde av Riks söner Lowie, som varit chefsdesigner på Italienska karossformgivaren Pirinfarina*, har också fått skapa en etikett. En väldigt organisk sådan som borde andas klass, stil och Art Novaeu. Den ekfatslagrade Cuvée Mam’Zelle är ‘otämjbar’ och oprövad av mig än så länge. Bara det…

20130612-214203.jpg
Sist ut kommer en kärleksfull naivistiskt porträtt utfört av Rik. Målningen förställer hans fader som var den erkände konstnären José Vermeersch och den är baserad på ett av hans självporträtt. Även denna ‘orubbliga’ öl är ekfatslagrad dock med en besking i grunden vilket gör den något annorlunda och lite udda.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Pirinfarina har bland annat varit med och designat karosser till Ferrari, Cadillac, Alfa Romeo och Volvo…

2 tankar på “En familjeangelägenhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s