Duvel på fat, igen…

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, ej heller om jag ska vara stolt eller ångra vad jag gjort.

20130610-211008.jpg
För ett halvår sedan firade jag tioårsjubileumkrogen där jag jobbar. Efter mycket om och men, motstånd från importören och en intensiv mejlkontakt med exportchefen på bryggeriet fick vi som första bar utanför USA och Storbrittanien möjlighet att servera Duvel Single Fermented på fat! Det kändes sjukt hedersamt och överfull av stolthet.

20130610-212406.jpg
Märk min förvåning när jag sprang på den här fatskylten för någon vecka sedan på en krog i Eskilstuna! Bartendern kunde inte svara på några frågor men efter ett idogt ringande fick jag idag tag på en säljare hos importören. Det visar sig att Duvel-på-fat-dörren har öppnats utan att någon i hela öl-Sverige har uppmärksammat det. Bryggeriet och importören har utan något ståhej eller någon marknadsföring bara låtit EN krogkedja och ingen annan få möjlighet att servera en öl som många ölnördar skulle gå över lik för. En aning nonchalant och väldigt tråkigt, tycker jag. Är vi för bortskämda med för bra öl i Sverige?

20130610-213744.jpg
Nu kanske jag låter avundsjuk men det är jag inte för jag var ändå först! Dock känner jag att jag kanske borde fått ett litet tack från importören eftersom mitt jobb, min tid och mina kontakter öppnade för möjligheten att få hit ölen. Sedan undrar jag om Michel Moortgat* skulle vara jättenöjd om han kom in på krogen i Eskilstuna, beställde en Duvel på fat och fick frågan om han vill ha en pint?

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Duvel/Moortgats ägare, företagets CEO och ättling med grundaren.

4 tankar på “Duvel på fat, igen…

  1. Något liknande verkar ha hänt med Chimay Rouge som rätt ofta finns på fat,troligtvis samma kedja som börjat med Duvel. Drack själv en Duvel förra onsdagen och blev också lite förbryllad över att den fanns på fat.

    • Ja, det där är jag också lite skyldig till. Jag gick igenom samma procedur för att vara först även med den röda på fat. Dock var det Chimay som av en slump råkade skicka en massa fat med den röda istället för den vita till den svenska distributören. När det uppdagades var det för sent att returnera dem och följden blev att Sverige fick möjligheten att fortsätta saluföra den…

  2. Väldigt sällan man ser Chimay Bleu/Blå på fat.. Röd och vit har jag sett..

    Någon speciell anledning?

    • Det beror på att den inte finns på fat. Chimay släppte den vita på fat 2003, den röda 2010 (ish) och den guldiga i år. Den guldiga heter egentligen Dorée och är en 4,8%-ig pale Ale som munkarna har som sin vardagsöl…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s