Ur askan i elden…

Jag har fått en fråga angående fågeln på Grimbergenflaskorna.

20130602-153945.jpg
Den flygande varelsen på etiketten är en Fenix och den är en mytologisk örnliknande purpurfärgad fågel som är en symbol för odödlighet. En av sägnerna säger också att när fågeln är på väg att dö så tänder den eld på sig själv och ur askan återuppstår den. Norbertinermunkarna på Grimbergenklostret utanför Tornout har anammat Fenixsymbolen för att deras kloster har bränts ner inte mindre än tre gånger och varje gång har de återställt det!

20130602-155034.jpg
”Ardet Nec Consumitur” är latin och betyder fritt översatt ‘nedbränt men aldrig förstört’. Utan att vara elak gäller det möjligen klostret för ölen är en skärva av sitt forna jag. Den äkta klosterölen började produceras av Union 1954. De köptes upp av Maes 1978 som 1988 blev Alken-Maes på grund av en sammanslagning med just Alken. Sedan dess har ägarturerna fortsatt att sätt griller i huvudena på ölnördar och en uppsjö bryggerier är och har varit och petat i de olika Grimbergenprodukterna.
Nu ägs de av världens näst största bryggerikoncern Heineken…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s