Vårdagjämning

Jag hinner inte med! Börjar jag bli gammal? Här kommer inlägget signerat 20/3. Håll till godo!
Skönt att våren är här. Seriöst, det är inte kul att gå ut nu. Tur att det finns belgisk våröl att gotta sig i, eller? Det finns ett gäng bryggerier som brygger Printemps eller Lente-öl* beroende på vilken sida gränsen de befinner sig.

20130320-182009.jpg
Nå, varför våröl? Ja, vill man få ut en specialare under våren kan man välja att brygga en påsköl eller en våröl. Många väljer våröl av den enkla anledningen att våren är längre än påsken precis som vissa brygger vinteröl** istället för julöl. Belgare är nämligen mer nitiska med sina säsongsöl och dricka julöl i januari är uteslutet och detsamma gäller för påskölen…

20130320-182428.jpg
Vad karaktäriserar en våröl? Många av dem är ambréer på 6-6,5% men i övrigt finns ingen gemensam nämnare vad jag kan se eller vet. Dock finns det några som skiljer sig från massan.
Armands våröl är en exceptionell historia och ett unikum bland öl. Detta är den första i serien av hans fyra årstiders-gueuzer med blandningar från hans egna lambicer*** och den kom våren 2011. Får ni tag i den, håll hårt. När de är slut är de slut och just vårölen är den som är svårast att få tag på.

20130321-141642.jpg
Andra våröl bryggs av bland annat Silly, Alvinne och Het Anker…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*De franska och nederländska orden för vår.

**Hiver på franska och Winter på nederländska.

***Armand har producerat ett fåtal exklusiva öl av hans egna lambicer. Han började brygga egna lambicer på ett leasat bryggverk runt 2001. 2008 drabbades han av en katastrof när ett kylsystem rasade ihop och nästan all lambic gick till spillo eller genever. Efter några års blandande är han åter en bryggare, mycket tack vare dessa lite dyrare specialare. Bra jobbat, Armand!

20130321-144427.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s