Antwerpse Brouw Compagnie

Idag blev Belgien ett spökbryggeri mindre samtidigt som landet fick ett nytt fysiskt bryggeri. Efter fem års gästbryggning på anrika Brouwerij Roman i Oudenaarde var det äntligen, mycket tack vare 800 gräsrotsfinansierare, dags för Antwerpse Brouw Compagnie att brygga i sina egna lokaler belagda i hemstaden Antwerpen. 

  

2012 beslutade sig Johan Van Dyck att säga upp sig från sin högt uppsatta tjänst på Duvel/Moortgat och satsa på en idé som grott en längre tid. Johans plan var att liva upp en och återskapa en sedan 70 år tillbaka utdöd ölstil som historiskt sett var från Antwerpen. Efter åtskilliga år i olika historiska arkiv och med stor hjälp av den smått geniale jästprofessorn Freddy Delvaux lyckades Johan plocka fram en Seef Bier.  

  

Som sagt bryggdes den öltyp i Antwerpen och fram till andra världskrigets slut var den relativt vanligt förekommande och hade så varit i några hundra år. När jag har tittat i mina luntor finns det väldigt lite skrivet om denna stil men det jag har kunnat hitta är att det ska vara en ljus öl som kan vara kryddad med koriander, kanel och/eller kryddnejlika. Jag förutsätter att Johan har hittat mer information i sitt sökande och jag vet att jästen som Freddy odlat fram är mer eller mindre autentisk med den traditionella. Oavsett vilket är ölen snygg, ren och lätt. Dock är den starkare nu än när det begav sig och ska nog klassas som en Dubbele Seef.

  

Förutom Seef Bier har detta Antwerpenbryggeri ytterligare en produkt i sin portfölj som även den har en koppling till hemstaden. Bootjes Bier är en hyllning till redarna Red Star Line som förde miljontals människor på sina atlantångare från Europa över till USA under 1800-talet. Denna koppling har också satt sin prägel på ölen som är en belgare med amerikanska inslag.

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s