En hjälpande hand!

När vi besökte De Kroon blev jag varse en sak som jag hittills varit helt ovetande om! För att uttrycka det milt blev jag ganska paff!

20140513-110214.jpg
Efter bryggerituren som hölls av den eminente jästprofessorn Freddy Delvaux blev vi slussade till hans nuvarande laboratorium. Där visade det sig att Freddy inte bara det till sin egen öl och till sin jästbank som innehåller ca 220 olika jäststammar.

20140513-135300.jpg
Bland alla manicker och mojänger, datorer och provrör som kan mäta allt av intresse för en öl eller ett bryggeri. EBC, IBU, skumstabilitet, kolsyra, felsmaker och till och med ett öls DNA är bara en bråkdel av allt Freddy kan utläsa med hjälp av sina maskiner.

20140513-135722.jpg
Emellertid var det som överraskade mig mest hyllorna med öl från en uppsjö av Belgiens mest kända bryggerier*. Det visar sig att Freddy hjälper dem med allt ifrån kvalitetskoll, felsökning till utveckling och skapande av ny ölsorter. I ärlighetens namn trodde jag att många av dessa bryggerier förlitade sig till sina egna forskningslag men där hade jag uppenbarligen fel.

20140513-142146.jpg
Jag ville inte snoka runt för mycket men av alla dessa produkter var det åtminstone två som kom från Freddys hjärna och recept. Dels var det Bockors tripel Omer och Antwerpse Brouw Compagnie’s variant av den utdöda ölstilen Seef. Man kan lugnt säga att många är väldigt beroende av Freddy Delvaux och min syn på honom steg avsevärt. Vilket geni!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Här följer en lista på de bryggerier som på ett eller annat sätt tar hjälp av Freddy Delvaux och hans laboratorium:
Palm
St Bernard
Het Anker
John Martins
Boon
Rodenbach
Bosteels
Verhaeghe
Bockor
Roman
Antwerpse Brouw Compagnie
Achouffe
Westmalle
Van Steenberge
Halve Maan
Haacht
Duvel/Moortgat
Affligem (Heineken)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s