Kronan på bryggverket…

Nu är det bar några dagar kvar innan planet lyfter mot Europas kronjuvel Belgien. På tal om kronor så innefattar resan ett besök på…

20140420-101920.jpg
…det nygamla och återöppnade De Kroon i Neerijse. Bryggeriet har anor från 1897 och trots två världskrig plus en lagerrevolution höll det ställningarna till 12:e november 1983 men då tog det slut åtminstone till 2013.

20140420-102558.jpg
Då var det nämligen nypremiär och bakom vörtpannorna står Freddy Delvaux och hans två söner Filip och Peter. Alla tre är disputerade i bryggerinära ämnen och Freddy har bland annat 17 år på Artois i ryggen.

20140420-103220.jpg
Jag har aldrig provat deras öl men de brygger enligt de gamla recepten och har än så länge producerat tre öl. Den molniga, ofiltrerade och jästbaserade blonden ‘Job’, den rödlätta och snygga ‘Super Kroon Pale-Ale’ och den något kraftigare tripeln ‘Delvaux’.

20140420-103801.jpg
Det gamla bryggeriet är numer ett museum med tillhörande ‘koelschip’ och det är tydligen ett av de bäst bevarade exemplen på hur det såg ut förr, lägg därtill ett högteknologiskt lab och en servering. Det här besöket kan bli hur kul som helst!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s