Celis Brewery återuppstår!

Efter 17 år i limbo kan jag med glädje meddela att den belgiska bryggikonen Pierre Celis (som man även kan läsa om här) sista egna bryggeri återuppstår i sin forna hemstad Austin, Texas. 

  
Det är Pierres bryggande dotter Christine Celis som tillsammans med sin dotter kommer att slå upp dörrarna till Celis Brewery 2.0. Dock har det inte varit självklarhet eftersom varumärket har ägts av ett flertal andra bolag men med en idoghet och en vilja av stål samt en del pengar är nu familjenamnet åter i familjen.

  
Den, fram till nu, spökbryggande Christine som jobbat under arbetsnamnet Flemish Fox Brewery & Craftworks är tillfreds med att allt äntligen har löst sig och att Austin får tillbaka stadens första bryggeri och att hon återigen kan brygga under sin fars stolta fana och namn.

“I was going to do whatever it took to get the name back in my family,” säger hon. “I think it was important for us but also for Austin, with Celis as Austin’s very first brewery, to have that legacy. We have a beautiful brewery to show for it. It’s here to stay, and it’s not going away.”

  
Förutom namnet kommer Christine och hennes medarbetare att brygga åtminstone två av Pierres flaggskeppsöl från 90-talet, Celis White och Celis Grand Cru*. Hon har lyckats bibehålla bryggeriets originaljäst och tänker brygga dem så autentiskt som möjligt.

“It’s been 17 years without the Celis White as he made it, as I have not had the one with the original yeast strain,” Christine says. “It’s such an important component of the beer.”
  

Bryggeriet, som är byggt efter Pierres intentioner och drömmar när han drog igång det efter att ha flyttat från Belgien, är planerat att öppna i april och förutom bryggeri kommer de även ha servering med dels ovanstående öl samt Christines egna något mer moderna recept. Till sin hjälp har de anlitat (som jag förstår det) Triporteurbryggaren Bert van Hecke som konsult och bryggerikonstruktör.

I framtiden planerar även Christine att bygga ett ölmuseum för att hylla sin far. Eftersom hon sitter inne på en mängd memoribilia och dessutom Pierres första amerikanska bryggkit låter det som en utmärkt idé och ytterligare en anledning för mig att åka till Texas!

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

*Bryggda som Hoegaarden Witbier samt Hoegaarden Grand Cru och i sanningens namn mycket närmre originalen än de produkter som idag finns på marknaden bryggda av AB In-Bev

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s