Flest ‘olika’ öl…

För några dagar sedan berättades det för mig att det amerikanska bryggeriet Stone som numer även har en filial i Berlin skulle ha en mega-tap-take-over i Köpenhamn med över 60 produkter kopplade på fat. Denna imponerande mängd öl fick mig att börja tänka på vilka belgiska bryggerier som skulle kunna mäkta med ett sådant event.

 
Om man bortser från de största bjässarna, såsom till exempel In-Bev med flera, samt även de väl utnyttjade belgiska hyrbryggerierna Proef och Anders! där de förstnämnda har hela 1537 produkter enligt Ratebeer så blir listan genast lite mer spännande. På plats nummer 1 hittar vi ett familjebryggeri som har anor från 1784 och de heter…

  
…Van Steenberge. Hela 377 brygder har de fått inskrivna i Ratebeers loggar sedan denna ölnördssidas födelse kring millenieskiftet. På plats nummer två ser vi Struise med 233 differntierade öl och på bronsplatsen hamnar Huyghe med 197 produkter. Precis utanför pallen landar Alvinne på 186 st brygder men jag tippar på att de kliver upp ett snäpp redan inom ett eller två år med tanke på hur många olika öl de spottar ur sig.

 
På platserna 5 till 8 hittar vi De Graal (171) som ofta lånar ut sitt bryggverk till diverse olika aktörer, Du Bocq (160) som gör likaledes, Martens (155) vilka mer eller mindre bara brygger fyra olika öl men som etiketterar dem annorlunda beroende på vem som beställer deras produkter och sist men inte minst Strubbe (145).

Som sagt har jag använt mig av Ratebeer som källa och jag har räknat med alla de olika bryggeriernas ‘alias’-öl vilket förklarar mängden hos vissa. Listan hade också sett annorlunda ut om jag valt att ta med äldre öl. Dock tror jag att Van Steenberge fortfarande skulle vara i topp men det skulle inte förvåna mig om både Fantôme och Vapeur skulle tagit plats bland de åtta första…

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s