Första decembersläppet på Systembolaget #2

Som jag berättade igår förgylls Systembolagets hyllor med sju nya belgare och ‘blandlandsbelgare’ imorgon fredag. Av de tre som återstår är en av dem en genuin belgare medan de övriga två är bryggda i Belgien av utländska bryggare.

  
Först ut är Malheur Dark Brut som är en förförisk och pärlande mörk champagneöl. När Belgoklubben hade den i sin temalåda ‘Mörkt & Starkt’ skrev jag följande rader om detta lilla mästerverk till öl:

Detta underverk är en av endast två mörka belgiska champagneöl. Denna komplexa brygd har genomgått Méthode Champenoise vilket är ett sätt att bland annat få bort jästfällningen. Ölen är härligt spritsig och ståtar i djupt mörkbrun färg. Lätt dansande i gommen med flertalet dimensioner i smakbilden. Den härliga rostningen och de väl tilltagna chokladtonerna berikar produkten och bjuder på ett potpurri av ljuvliga toner. Drycken samspelar väl med kraftiga ostar och är gudomlig med mörk choklad men kan även avnjutas i ensamhet sittandes i favoritfåtöljen till tonerna av ljuv musik.

Ett givet köp som klarar sig bra i källaren några år…

  
Nästföljande produkt är en syrling signerad Mikkeller och den är späckad med frukt. För att tala klarspåk har det anväts hela 2,5 ton päron, äpplen, bananer, apelsiner, vindruvor och jordgubbar. Galet men sant! Inte helt oväntat har ölen fått namnet fruktsallad eller närmare bestämt Mikkeller Spontanfruitsalad. Ölen är en tribut till och specialbryggd för den svenska importören Brill som firar 20 år i år och självklart har de varit med att bestämma innehållet och utförandet. Grattis till både öl och år!

  
Släppets sista öl har också danska utvecklare och likt ovanstående fruktbomb är den också bryggd på Proef i Lochristi. Bryggarna som går under namnet To Øl har fått några av Mikkellers otaliga bryggtillfällen på Proef och brygger de flesta av sina öl där (om inte alla!). Hur det nu är med den saken så har de skaffat ett lager i Antwerpen för att ölen inte ska behöva resa kors och tvärs. Bra tänkt! Denna produkt är bryggd som en Saison och den passar enligt To Øl utmärkt under vinterns kallare månader. Brygden har fått namnet Snowball Saison och stilmässigt har den några drag som skiljer den från den Saison vi ser idag. Dels har bryggarna använt sig av Brettanomyces och dels är den torrhumlad i flera steg. Borde funka men än så länge är det en otickad öl i min bok…

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s