Belgiska julöl på Systembolaget #1

På måndag är det 51 dagar kvar till jul och då passar Systembolaget på att släppa fyra stycken belgiska julöl.

IMG_0197.JPG
Lika säkert som amen i kyrkan på lucia eller att granen är grön får vi åter chansen att investera i den kraftiga vintervärmaren ‘N’Ice Chouffe’. Den timjan- och pomeranskryddade ölen från gnomerna i Ardennerna börjar bli lika vanligt förkommande som skinkan och sillen på julbordet men det förtar inte produktens storhet.

IMG_0763.JPG
Ovanstående öl ägs sedan 2007 av Duvel/Moortgat. Nästa öl gick 2009 samma öde till mötes när Liefmans införlivades i Duvel/Moortgat. Tack och lov har det inte påverkat någon av brygderna på ett negativt sätt utan snarare tvärtom.

IMG_0764.JPG
‘Liefmans Glühkriek’ är en udda öl såtillvida att den ska serveras varm (70°). Denna produkt är enligt min mening ett fullgott alternativ till glögg och besitter en mängd olika julsmaker såsom kanel och nejlika. Väl värt att prova om ni inte redan gjort det.

IMG_0767.JPG
Öl nummer tre detta släpp är en nyhet på den svenska marknaden. ‘Boucanier Christmas Ale’ är bryggd av Van Steenberge och ingår i en serie av sju ”piratprodukter” (ej att förväxla med Piraat från samma bryggeri). Till skillnad från många julöl är den dovt aprikosfärgad och minner mer om en kryddig tripel än den traditionella julbrygden. Ölen är bourbonliknande i alkoholen med mogna päron och torkade frukter i både doft och smak. Ett välkommet inslag i Systemets julölsflora.

IMG_0765.JPG
Sist ut har vi en ”blandlandsbelgare” bryggd på Proef men skapad i Mohawk-Stefans smakgeniala hjärna. ‘Mohawk Blizzard Imperial Porter’ är ett kraftpaket packat med en uppsjö smaker och ännu fler ingredienser! Vad sägs om tio maltsorter, åtta humlesorter, honung och mörkt rörsocker. Begreppet ‘god jul’ har plötsligt blivit en ‘godare jul’…

IMG_0768.JPG
Ovanstående öl blir också ett utmärkt komplement till Jullådan som beräknas komma i mitten på december. Varde julefrid i gnistrande vintertid…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

2 tankar på “Belgiska julöl på Systembolaget #1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s