Zwanzedagen 2014

Lördagen den 20:e september är det dags för Cantillons årliga Zwanzedag. I år är det sjunde året som denna speciella dag inträffar och sedan 2011 är betydligt svårare att komma över dessa unika brygder.

IMG_0321.JPG
För att underminera den rovlystna andrahandsmarknaden på öl låter bryggeriet sedan 2011 endast ett fåtal pubar och bryggerier runt om i världen få ta del av varsitt fat som knäcks 21:00 lokal tid. 2014 har 56 etablissemang fått äran och som vanligt kommer ett fat till Sverige. Om man har förhinder just denna dag och tid finns det möjlighet att dricka den på bryggeriet så länge de har ölen kvar…

IMG_0322.JPG
Årets Zwanze har en charmerande historia som börjar den 3:e maj 1996.
Då föds nämligen bryggaren Jean Van Roy’s son Florian och självklart lanseras en gueuze till barnets ära. I år fyllde Florian 18 och då var det dags igen. Denna gången fick han ett fat av en specialare som bestod av en tre år oblandad Iris (kallad Iris Grand Cru) blandat med körsbär. Dock var det mindre körsbär än i den vanliga krieken, endast 180 g bär/l till skillnad mot 300 g/l som det är i den reguljära.

IMG_0325.JPG
Tanken var att denna öl skulle vara Florians egen men när årets tilltänkta Zwanzeöl (en sourstout!) inte kändes ok frågade helt sonika Jean om de kunde använda sig av födelsedagspresenten istället. Sagt och gjort, Florian räddade dagen och världens alla surskallar.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s