Butikskedja med ölambitioner!

I grunden är jag väldigt positiv till Systembolaget och detta är inget inlägg i debatten om dess vara eller inte vara. Emellertid vill jag bara påvisa att det nödvändigtvis inte bara behöver innebära produktförfall, pallvis med ‘bulköl’ och obegränsat med industriell lager om matvarubutiker säljer öl.

IMG_0254.PNG
I Belgien finns en matvarukedja som heter Delhaize och de har förutom ett generellt ganska trevligt ölutbud även ett tjugotal egna produkter. Förvisso är de flesta bryggda på Proef men sorterna är det verkligen inget fel på!

IMG_0257.JPG
Först hade Delhaize ett gäng produkter som oftast var etikettöl, dvs en redan befintlig öl med en unik etikett, men i och med att ovanstående serie av ‘Single Hop’ lanserades i april 2011 tog matbutiken ett nytt grepp. Serien bestod av tre öl á 4000 flaskor med East Kent Goldings (Belgien), Cascade (USA) och Nelson Sauvin (Nya Zeeland). Dessa följdes av ytterligare tre humlebomber som gick under epitetet ‘Xtrem Hop’ och de släpptes i oktober 2012.

IMG_0256.JPG
Åter igen var det tre olika öl med amerikanskt odlad Sorachi Ace, Cittra och Columbus. Denna utgåva var även den limiterad till 4000 flaskor per öl. I September 2013 var det dags igen. Denna utgåva om 8000 flaskor per sort var fyra olika jästexperiment och kallades ‘Special Yeast’. Samma innehåll med undantag för att de hade olika typer av jäst (Brettanomyces, engelsk alesort, tysk vetölvariant och belgisk klostertyp).

IMG_0250.JPG
Under januari månad i år släpptes den fjärde serien Delhaizeöl. Under namnet ‘Brett-on-Wood’ dök tre varianter upp med 8000 flaskor av var. Tre ”brettade” öl som fått vila på amerikanska, franska och ungerska ekfat. Riktigt kul initiativ och det är en vertikalprovning jag ser fram emot!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s