Contreras

Detta spanskklingande bryggeri återfinns i Gavere och ägarna har mycket riktigt spanska anor. Bryggeriets historia börjar redan 1818 under namnet Latte Brouwerij men det är när René Contreras förvärvar bryggeriet 1898 som det får sitt nuvarande namn.

IMG_0247.JPG
Under 1900-talet fortsätter bryggeriet att drivas under familjen Contreras vingar men det är först på 2000-talet det börjar ta fart ordentligt när Ann Contreras och hennes make Frederik de Vrieze får mer att säga till om. 2005 tar de över helt och bland annat renoverar de bryggeriet, breddar ölportföljen och produkterna blir mer konsekventa och jämna.

IMG_0248.JPG
Dock är det fortfarande en härlig mix mellan tradition och nytänk. Deras produkt ‘Tonneke’ (Speciale/ La Belge) är till exempel mer eller mindre oförändrad sedan den lanserades 1920. Som motpart och tillhörande kategorin nytänkande kan man se till serien öl som lanserades först 2004 under namnet Valeir. Själva ölen i sig är förvisso inom de traditionella ramarna med en blond, en bruin och en tripel men initiativet bör uppmärksammas och renheten i produkterna.

IMG_0249.JPG
Emellertid skiljer sig den senaste i raden av Valeiröl, med efternamnet ‘Extra’, avsevärt och bevisar också Contreras trendkänslighet. Ölen föddes 2007 när cykelloppet Vlandern Runt gick igenom Gavere och bryggeriet ville uppmärksamma tillfället med en unik brygd. Först fick den namnet ‘El Toro’ och var tänkt som en one-off men eftersom ölen fick ett sådant fantastiskt mottagande var det bara att fortsätta brygga den och därmed också byta namn. Om man har möjlighet, tid och lust kan jag berätta att på torsdag kommer jag koppla ett fat av ovanstående öl på jobbet, kom gärna förbi…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

1 tanke på “Contreras

  1. Hej Jens!   Jag tror (är alldeles säker) att jag sett detta öl (Valeir) när jag varit där nere . Jag med 2 andra killar åker iväg till Belgien den 27:e . Är det nån öl som du rekommenderar att ta hem, gärna på storflaska (75:a). Förra gängen jag fick tips av dig var ju TRIGNAC å det var en riktig höjdare. Har fortfarande 1 st stående här hemma, jag kanske tar hem 1 till som jag har stående i Belgien. Koppas att du har nåt bra tips till mig. Sen kommer jag å Pwter att åka ner i dec för en långweekend men då flyger vi , så då blir det inte så många flaskor i bagaget. Den här gången blir det tåg med minst 30-40 flaskor i bagaget. Hoppas att få se dig i Nacka den andra torsdagen Slut för denna gång/Jocke Östersund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s