Belgiska nyheter i korthet

Ibland önskar jag att man kunde klyva sig och vara på fler platser samtidigt. Förvisso skulle väl en del alltid vara på plats i Belgien då men det hade väl varit bra om man ska hålla sig på topp. Det trillar in mycket öl som åtminstone på pappret verkar intressant. Eller vad sägs om…

20131119-083434.jpg
…’Gulden Draak Brewmasters Edition’. Detta är en hyllning till bryggmästaren Jef Verseles läromästare och farfar Jozef Van Steenberge. Ryktet säger också att det är en jubileumsöl för att fira att bryggeriet fyller 230 år men enligt mina källor är det från antingen 1784 eller 1785! Hur som helst är det en Gulden Draak som vilat på whiskeyfat. Även De något mindre kända Vliegende Paard* som vann Brouwlands bryggtävling för två år sedan har valt att ekfatslagra sin quadrupel. De har dock valt att lägga den på cognacsfat och har döpt brygden till ‘Préaris Grand Cru’.

20140212-164041.jpg
Tack och lov är jag på väg ner till Belgien om ett par veckor och kanske kan stöta på någon av dem. Eventuellt kommer jag även få chansen att testa Belgiens första steam beer! Ölen är en kollab mellan Eddy Purtois (St Hélène) och Julien Gascard (Lion á Plume) och den är bryggd för att fira uppgraderingen av det sistnämnda bryggeriet. Förhoppningsvis kommer jag även att springa på…

20131119-092503.jpg
…’Crushable Saison’ eller ‘Manneken Penn’ från Senne. Saisonen är en kollab med Tired Hands och den innehåller både havre och dinkel och Manneken är en dubbel, även den bryggd med havre men också melass. Namnet på den sistnämnda är en ordlek mellan Manneken Pis och den amerikanska konstnären William Penn. Ölen är nämligen bryggd för Philly Beer Weekend 2013 och Penn har gjort statyn som pryder stadshuset i Philadelphia. Etiketten är även den en blandning mellan dessa två landmärken.

20131119-093132.jpg
Sist vill jag även flagga för två öl som dyker upp på Systembolaget i vår. Dels är det den ultrastarka (25%) välgörenhetsölen från Struise som heter ‘5 Squared’ och den dyker upp i beställningssortimentet den 2:a januari och dels är det ‘Poperings Hommelbier Nieuwe Oogst** 2013’ som lanseras i februarisläppet. Denna unika Hommelbier bryggs bara en gång per år och den är proppad med fyra sorters av nyskördad humle. Väl värt att vänta på…

20131119-093836.jpg
Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

* Flygande hästarna

**ny skörd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s