Maneblusser

Mechelenborna kallas för ‘maneblussers’ (månsläckare) och det har sin förklaring i en söt liten skröna från slutet av 1600-talet.

20131121-092159.jpg
Närmare bestämt en dimmig natt den 27:e januari 1687. En överförfriskad man raglar ut på stadens stora torg efter en blöt kväll och riktar sin berusade blick upp mot skyn. Förfärad möts hans ögon av att den stora Romboutkatedralens torn står i lågor. Mannen börjar genast skrika på assistans och att det brinner. Människor kommer till undsättning och den strapatsfyllda klättringen med vattenhinkar uppför det 99 meter höga tornet tar sin början…

20131121-094950.jpg
Märk av ‘brandmännens’ förvåning när dimmorna tillfälligt lättar och de ser att det bara är månen som krupit bakom det höga tornet och lyser upp det! Skamsna men lättade klättrar de ner och beger sig hemåt. Historien om månsläckarna var född.

20131121-095233.jpg
Ölen är bryggd av Mechelens enda kvarvarande och ett av Belgiens äldsta bryggerier Het Anker. Det är en lätt, krisp blond med små toner av citrus och en torr avslutning. Den är endast humlad med belgisk humle och är utnämnd till Mechelens stadsöl. Om man är sugen på att prova den kan man komma förbi mig

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s