Del två eller fortsättningskurs i resetips gällande främst krogar som är väl värda ett besök.
Om vi till en början håller oss kvar i Bryssel kan den hungrige och törstige besökaren antingen besöka Nüetnigenough (perfektionist) med sin smäktande art nouveau-fasad, sin lilla men oerhört bra komponerade ölmeny och sina smarta mat ofta innehållande öl. Vill man äta mer gammeldags flamländsk husmanskost går man till Spinnekopke. Även här finns många rätter med öl och hela upplevelsen är något mer rustik, ruffig och invand. Bli inte förvånad om du får något du inte har beställt eftersom språkförbistringen ibland är total. Testa gärna krögarens egna bryggeri Tubize brygder.
En institution bland öl och matrestauranger i Bryssel flyttade nyligen 21 nummer neråt gatan. Alain Fayts Restobieres har fått nya välbehövliga lokaler och är så populärt att här bör man boka bord. Numer drivs det av Alains barn men om man har tur kan man få sig några shownummer av den gamle mannen. En sann underhållare för både mage och själ.
På tal om anrika ställen bör åtminstone varje lambickonnässör men även övriga ölälskare besöka Poechenellerkelder. Stället ligger mitt emot den kissande pojken så man behöver inte oroa sig för att man är ‘ensam’. Ytterligare ett bra pilsnerpang inhyst i en tegelbeklädd historisk källare med något yngre klientel och högt till tak är Porte Noire. Öppet långt in på småtimmarna och lite klurigt att hitta men med ett ölutbud som gör det värt eskapaderna.
Redan i förra inlägget nämnde jag Moeder Lambic St Gilles och för den äventyrlige så rekommenderar jag det igen. Inte fullt så hippt som sin centrala syster men med fasligt bra öl. Robust och gemytligt. Åker man norrut från Bryssel så landar man strax i Schaerbeek, mest känt för de fantastiska morellerna (körsbär) som numer används i prestigekrieks. Där finns sedan 1993 ett ölmuseum med antik bryggutrustning och gamla flaskrengörare tillika en mängd historiska flaskor. Ett colosseum för ölnördar. Det ligger ytterligare ett ölmuseum i Lustin med över 21000 gamla flaskor, 20000 olika ölglas och en bar med 300 olika öl. Meddela innan ankomst så att de öppnar upp eftersom öppettiderna är flytande.
Vill man få sig en ölmeny utöver det vanliga i handen, sitta i härlig trädgård och frottera sig i experimentmat ofta innehållande öl ska man ta sig till Liedekerke (Denderleeuw) för ett besök på Heeren van Liedekercke. Jag utlovar en magisk upplevelse och ett gäng unika öl!
Vidare har vi Brugge med allt vad den byn har att erbjuda. Något mindre turister men med snarlik vykortsestetik erbjuder Gent en trevlig upplevelse. Här finns ställen som Aba Jour, Waterhuis aan de Bierkant, Trollekelder och Dulle Griet bland många andra. Vågar man är det värt att besöka Hr Lieven!
Överkurs eller guldstjärna kan man få om man lyckas pricka in ett besök på Grote Dorst en söndag förmiddag. Ha en trevlig resa!
Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe