La Guillotine.

Idag är det Frankrikes nationaldag och det firar Skrubbe med en liten anekdot rörande dagen. Om vi flyttar oss 24 år tillbaks i tiden, närmare bestämt till 1989, då hade den här ölen premiär.

20130714-214857.jpg
Döpt efter en av de värsta mördarmaskinerna gjorde La Guillotine entré på ölscenen. Det tragikomiska i namnvalet är att det är kommittén som anordnade 200-årsjubileet av nationaldagens födelse* som betalar kalaset. Anledningen till att bryggeriet Huyghe får uppdraget beror på att deras öl Delirium Tremens är en stor succé i Frankrike. ‘Clowniga’ Huyghe funderar på vad som är det mest kännetecknande för den franska revolutionen. De kommer fram till att det är giljotinen och vips så finns denna ‘huvudlösa’ öl…

20130714-220330.jpg**
Detta var inte jubileumskommitténs enda misstag ska tilläggas. Förutom en giljotinöl bad de den något extravaganta regissören Peter Greenaway att göra en film som berättade om 1789 och dess händelser. Dock fick Greenaway fria tyglar så resultatet slutade i en film som berättade om alla 306 drunkningsolyckor i Seine som sker mellan 1785 och 1801. Filmen visar inte alla 306 men gott och väl 23 av dem, det räcker…

20130714-222014.jpg
Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Nationaldagen firas pga stormningen av Bastiljen, 14 juli 1789.

**”Friheten” av Eugène Delacroix

1 tanke på “La Guillotine.

  1. Kan inte låta bli att göra annat än att beundra fransmännen. Misstag eller inte, nämn ett annat land som skulle gått vidare med något av dessa projekt och förverkliga dom och inte bara sopa både ölen och filmen under mattan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s