Tripel Karmeliet

Om ni har missat skriver jag små belgotorsdagstips på en kollegas blogg. Denna vecka rekommenderade jag Tripel Karmeliet från beställningssortimentet och det var på grund av att det lanserades en tävling där vinsten bestod av Tripel Karmeliet-glas.

20130627-160735.jpg
Karmelietorden är en katolsk sådan och från början en eremit och tiggarorden. Namnet är taget från berget Karmel som numer ligger i norra Israel. Den grundades av korsfararen Berthold från Kalabrien under senare hälften av 1100-talet och enligt de första reglarna var det ingen fest att vara Karmelietermunk. Kännetecknet för en karmelit är hucklet* som är en gåva av heliga Maria för att skydda mot skärselden. Snacka om fantasy…

20130627-161505.jpg
På 1400-talet tilläts kvinnor att bilda nunneordnar inom karmeliterna och det är här Tripel Karmeliet kommer in. Enligt de story telling-smarta bryggeriet Bosteels så har de hittat receptet i gamla luntor från nunneklostret Dendermonde. Det skulle förklara ölens sötma osv. Snickelisnack, men ölen är fantastisk.

20130627-162503.jpg
Bryggeriet De Block brygger också en öl som har anknytning till klostret. De brygger sedan 1997 en Tripel tillsammans med det numer benediktinska klostret och den har förärats med Zythos äkthetsstämpel för klosterale.

Vänligen/
Jens Skrubbe

*Hucklet heter skapular

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s