Grisette mot grisette

Då var det gjort! Uppdraget slutfört. Belgien mot Sverige. Sennes (och Bluejackets) ‘Greyjacket’ versus Brekeriets ‘Grisette’. Sverige, vi har ett resultat!

20130512-102843.jpg
Jag kan lika väl krypa till korset direkt, varför humla med sanningen. Det råder inga tvivel om vem som är närmast urtypen som jag förstått hur den ska vara. Brekeriet sopar banan med Senne/Bluejacket. Sverige vinner matchen med 3-0. Förvånad? Ja, lite…

20130512-104620.jpg
Jag har tittat på de tre faktorerna utseende, doft och smak. Vad jag har förstått ska en grisette vara bärnstensfärgad och då råder det inget tvivel om vem som är närmast sanningen. Doften och näsan är mer tvetydig men tyvärr slår Sennes humlekropp igenom och den moderniteten avgör poängen. Det viktigaste och mest avgörande är självklart smaken. Även här är Brekeriet mest autentisk. Med hästlängder. Sennes variant är en modern humlad blond som i min bok inte är i närheten av en grisette. En god och habil öl, absolut, men historiskt korrekt, nä…

20130512-112429.jpg
Jag vet att Sennes bryggare Yvan de Baets skulle kunna göra mycket, mycket bättre eftersom han är en av de mest kunniga i ämnet. Jag tror att amerikanarna från Bluejacket har haft lite för mycket att säga till om helt enkelt. Utan att överdriva vill jag påstå att Brekeriets öl är den mest historiskt autentiska grisetten som ölmarknaden har sett på årtionden. Förutom de tre ovanstående faktorerna har de nämligen även hållet sig på en alkoholnivå som traditionen kräver. Hatten av! Åter igen imponeras jag av dessa bröders kunskap och produkter. Det ska bli ett nöje att presentera deras öl för Yvan de Baets…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

1 tanke på “Grisette mot grisette

  1. Hej Jens!
    Vill börja med att säga att jag uppskattar din blogg. Sedan till min fundering. Som hembryggare med stor passion för saison har jag läst Farmhouse Ales både framlänges och baklänges flera gånger. Yvan de Baets har ju skrivit avsnittet om historiska saisons i boken, och han nämner även grisette med några rader. Och nu kommer jag till det som jag reagerade på när jag läste dina synpunkterer på de två ölen ovan. Enligt Yvan skiljde sig den historiska grisetten från saisonen genom att den hade en kraftiga humlekaraktär samt att den saknaden mjölksyrakarakären hos dåtidens saison. Nu har jag inte haft möjlighet att dricka någon av de två ölen, men framträdande humlesmak (förutsatt att det är europeisk humle vi talar om) är kanske inte så fel. Däremot ifrågasätter jag inte att Brekeriets tolkning faktiskt är godare.

    I all ödmjukhet
    Mattias Olsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s